Over mieren die goud verzamelen en andere bizarre dieren

Onze recensie

Een advies zou kunnen zijn om dit boek enkel te openen nadat je de achterflap hebt gelezen. Een even waardevol advies kan zijn om dit boek enkel te openen voor je de achterflap hebt gelezen. Kies je voor de tweede optie, leg deze recensie dan ook nog maar even aan de kant: disclaimer op komst.

Dit boek bevat een prent, een naam en een beschrijving voor elf verschillende dieren. Verken je zonder context, dan krijg je een wat ongemakkelijk gevoel over je eigen kennis van fauna en flora, tot je dan toch (oef!) de bekende ooievaar en mier tegenkomt. Het onbehaaglijke gevoel duikt echter meteen weer op wanneer je de tekst bij die oude bekenden in wat meer detail leest, en wanneer je op de daaropvolgende pagina oog in oog staat met een eenhoorn en bijhorende encyclopedische toelichting. Je wil het wel gaan uitroepen: deze dieren bestaan toch helemaal niet!

Dat is wat dit boek zo bijzonder maakt, het is een historische trip die je inwijdt in de manier waarop kennis en fantasie in de middeleeuwen gewoon naast elkaar konden bestaan. Op de laatste bladzijde van Over mieren die goud verzamelen en andere bizarre dieren lees je in dat verband de volgende toelichting:

“Dit boek bevat uittreksels van Li livres dou tresor van de middeleeuwer Brunetto Latini. Het is een encyclopedische samenvatting van de kennis van zijn tijd. Het vijfde deel behandelt een aantal dieren, in de lange traditie van de bestiaria van de middeleeuwen. Daarin werden fabeldieren en echte dieren gelijkwaardig behandeld, met al of niet gefantaseerde details die vaak uit oudere bronnen werden gehaald. Aan verbeelding hadden ze indertijd geen tekort en Rébecca Dautremer speelt daarop in met haar prachtige illustraties.”

Je kunt dit boek dan ook gebruiken om een gesprek op te starten over kennis en assumpties, over echt en fantasie. Ofwel gebruik je het gewoon om samen naar prachtige prenten te kijken van dieren die zeker weten bestaan en dieren die … Nu ja, wie zal het zeggen.

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur