Op zoek naar de nachtegaal

Onze recensie

De tienjarige Jasper heeft de hele lente gewacht tot zijn geliefde nachtegaal terugkeert naar zijn tuin en zijn lied laat horen. Maar hij is er niet, en zijn zus Rosie ook niet. Jaspers ouders waren afstandelijk voor de dood van hun dochter, werkten de hele tijd om het gezin overeind te houden met hun nieuwe bedrijf en begrepen de liefde van hun kinderen voor vogels niet. Dus wanneer hun dochter sterft, richten ze hun aandacht op het plannen van haar begrafenis, en opnieuw wordt Jasper alleen gelaten en genegeerd. Hij begrijpt niet dat zijn zus dood is, of wil het in ieder geval niet toegeven. Hij gaat op zoek naar haar en de nachtegaal, die meestal rond deze tijd van het jaar in hun tuin aankwam, maar tot nu toe vermist is. Zijn zus maakte, voordat ze stierf, een grapje over de vogel die een eindje verderop bij het tankstation woonde. Hij besluit de nachtegaal te gaan zoeken, in de veronderstelling dat zijn zus daar ook zou zijn. De expeditie voert Jasper door stad en land en hij ontmoet vele anderen personen die ook op zoek zijn naar iets wat ze verloren zijn. Jasper helpt zijn nieuwe vrienden en begint in te zien dat hij misschien niet zal vinden wat hij zoekt. Maar zelfs op de donkerste momenten is ergens het lied van een nachtegaal te horen.

Wat een mooi verhaal van een kleine jongen die het verlies van zijn grote zus, die zijn hele wereld was, probeert te verwerken. Jasper is geobsedeerd door vogels, een obsessie die hij met zijn zus deelde. Ze nam hem mee op veel avonturen om vogels te zoeken en samen schreven ze er een boek over. Vogels spelen dus een grote rol in dit verhaal, waarbij elk hoofdstuk begint met een kort vogelfeitje, mooi verteld en ook knap geïllustreerd.

Dit boek is een emotionele reis waarin de jongen de dood van zijn zus leert begrijpen en accepteren. Het verhaal is zowel hartverwarmend als hartverscheurend! Ik leefde zo ontzettend mee en kon niet meer stoppen met lezen, ik zat meteen helemaal in het verhaal en moest weten hoe het voor Jasper zou aflopen… Zo mooi en lief, die hechte band tussen broer en zus, de mooie mensen die hij onderweg leert kennen, zijn liefde voor de natuur en vooral voor vogels. Prachtig van begin tot het einde.

Als voorproevertje een citaat uit het briefje dat Jasper achterlaat voor zijn ouders als hij stiekem op pad gaat, een fragment dat in al zijn eenvoud meteen binnenkomt:
Lieve mam en pap,
Jullie hebben gezegd dat Rosie op een betere plek is en volgens mij weet ik nu waar dat is. Ze is vast bij de nachtegaal. Ik ga ze allebei zoeken en dan neem ik ze mee terug.

Magela Thielemans

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur