Op zoek naar beer

Onze recensie

April Wood denkt meer dan anderhalf jaar na haar avontuur op Bereneiland vol weemoed terug aan haar vriend Beer die ze moest achterlaten op Spitsbergen. Ze voelt zich helemaal niet thuis in haar nieuwe school, heeft veel moeite om zich aan te passen en nu haar vader een nieuwe vriendin heeft, voelt ze zich een beetje buitengesloten. Op een dag droomt ze dat beer haar om hulp heeft geroepen en ze naar hem terug moet keren. Sinds het moment van haar droom kijkt ze uit naar een e-mail van haar vriend Tör die in Longyearbyen woont en haar op de hoogte houdt van alles. Als ze dan een bericht ontvangt dat er op een ijsbeer is geschoten, is April niet meer te houden, want ze is er zeker van dat het Beer was.  Ze overtuigt haar vader terug naar het noordpoolgebied te reizen.

Daar aangekomen loopt het niet allemaal hoe April het in gedachten had. Maar ze zet door, want voor Beer heeft ze alles over. Dat wordt steeds duidelijker als April de kans krijgt om samen met Hedda, haar vader en Tör naar Sabineland te reizen, het woeste poolgebied dat zeker niet zonder gevaar is. Het wordt een spannend avontuur want het is duidelijk dat Beer echt hulp nodig en de roekeloze April komt enkele keren in benarde situaties terecht. Door de verschrikkelijke weersomstandigheden raakt ze ook haar reisgenoten kwijt. Dan hoort ze Beer brullen, haar buikgevoel was juist: Beer had hulp nodig en niet alleen Beer maar ook een kleine baby ijsbeer (Peanut), die zijn moeder verloor. Beer wil het kleintje redden en April gaat hem daarbij helpen. Het wordt een reis tegen de tijd in het barre, meedogenloze landschap.

Dit boek is een vervolg op De laatste Beer maar is ook op zichzelf te lezen. Vanaf het eerste moment word je meegenomen in het avontuur van April. Hannah Gold heeft het verhaal erg beeldend geschreven. Hierdoor waan je je in het poolgebied en ga je samen met April op zoek naar Beer. De illustraties van Levi Pinvold versterken deze ervaring. Een geweldig verhaal dat je vanaf het begin tot het einde in één ruk wil uitlezen, alleen al om te weten hoe het afloopt. Soms is het een beetje voorspelbaar, of is het tenminste wat je hoopt dat er gaat gebeuren.

In het nawoord verduidelijkt Gold waarom ze dit verhaal moest schrijven: er moet dringend iets gedaan worden tegen de klimaatsverandering die de ijsberen bedreigt. Achteraan in het boek staat nog een hele reeks websites vermeld waar je meer te weten kan komen over het klimaat en de problemen die erbij komen kijken.

 

Magela Thielemans

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur