op reis met sam

Op reis met Sam. Het grote kijk- en zoekboek

Onze recensie

In dit stevige kartonboek op groot formaat kun je het aapje Sam volgen op zijn avontuurlijke reizen. Hij trekt naar de boerderij, de Noordpool, het bos, de savanne, de zee en het oerwoud. Daarbij maakt hij gebruik van verschillende voertuigen, van de tractor over de duikboot tot het vliegtuig.

Het boek is op de eerste plaats bedoeld om allerlei dieren te leren kennen. Tegelijk kan de kleuter ook kleuren en contrasten leren en eventueel ook getallen.

Op de linkerpagina staat telkens een korte introductietekst met daaronder een tekening met Sam en twee contrasterende dieren die in tekstballonnetjes iets vertellen over zichzelf, bijvoorbeeld wie het snelste en langzaamste dier is in het bos. Onderaan wordt een rij dieren klein afgebeeld, vergezeld van een vraag die te maken heeft met kleur en een zoekopdracht. De rechterpagina’s zijn zoekplaten waarop het kind tien kuikentjes, vissen, mieren of andere dieren kan zoeken.

Originaliteit moet je in dit boek niet zoeken, de dieren zijn stereotiep getekend: ze zien er schattiger en molliger uit dan in werkelijkheid. De kinderen zijn meer poppen dan mensen. Daar staat tegenover dat de prenten meteen de aandacht trekken door de rijke kleuren, heel herkenbaar zijn en vooral veel zoekplezier leveren. Achteraan in het boek staat een overzicht van alle dieren en voorwerpen uit het boek met vijf extra opdrachten. Het zijn vooral de zoekopdachten die van dit boek een kijkfeest maken.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur