Op een verre planeet

Onze recensie

Op een planeet, hier heel ver vandaan, wonen de Rooie en de Blauwe. De kinderen van die twee groepen spelen niet met elkaar. Dat mogen ze niet van de ouderen. De Rooie zeggen: ”Speel nooit met een blauwe, ze zijn niet normaal. “ Maar ook de Blauwe beweren: ”Speel nooit met een Rooie, ze zijn eigenaardig.” En toch ontmoeten de Rooie Margreet en de Blauwe Daan elkaar en worden ze verliefd. Maar dat kan en mag natuurlijk niet. Blauwe en rooie trouwen niet met elkaar! Margreet en Daan beslissen te vluchten met de raket van opa. Die vlucht ontketent paniek bij beide families, de Blauwe én de Rooie. Samen gaan ze op zoek …  Eind goed al goed, want er wacht hen een paarse verrassing…

Van het duo Donaldson en Scheffer ken je wellicht de bestseller ‘de Gruffalo’ en de vele prentenboeken die nog volgden. Op een verre planeet  is geschreven en getekend volgens hetzelfde recept als de Gruffalo.  De rijmvorm brengt  muziek en ritme in het verhaal. De herhalingen maken het geheel wat luchtiger. Vele kleuters zullen genieten van de onzinwoordjes zoals’ worzeler, fretzels, vlaaibomenstoof, geroerbakte groene tramploen en brambozels’. Voor toehoorders die nog niet zo taalvaardig zijn, betekent dit misschien wel een extra moeilijkheid.

De  felgekleurde en overdadige illustraties brengen de kijker in een vreemde, maar leuke fantasiewereld.  De Rooie en de Blauwe zijn grappige wezens. De landschappen, planten en dieren zien er eigenaardig uit, maar zijn wel herkenbaar. Dit Romeo en Julia-verhaal  eindigt met een subtiele boodschap: de huidskleur mag geen belemmering zijn voor vriendschap of liefde.

Lut Vanderaspoilden

Het duo Donaldson en Scheffer is vooral bekend om het boek ‘De Gruffalo’. Deze klassieker uit 1999 werd een enorm succes. Het boek werd verfilmd net als zijn opvolger ‘Het kind van de Gruffalo’ .
De Gruffalo heeft  een eigen website: https://www.gruffalo.com/

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur