Olifant ondersteboven

Onze recensie

In het ontroerende Olifant Ondersteboven brengt Jan De Kinder een herkenbaar verhaal van verdriet en troost. Olifant voelt zich droevig en niets lijkt hem op te beuren, maar zijn vriend Konijn gaat op zoek naar wat Olifant nodig heeft. Samen proberen ze stap voor stap het verdriet weg te nemen.

Waar Jan De Kinder eerder vooral bekend stond om zijn grafisch talent en inzicht, toont hij met Olifant Ondersteboven opnieuw dat hij ook tekstueel niet moet onderdoen. Zonder overdaad aan tekst slaagt hij erin om met korte zinnen de juiste snaren te raken. De oprechte uitroepen van Olifant die als “pffft” of “nah” klinken sluiten nauw aan bij ons eigen taalgebruik wanneer we een mindere dag hebben.

De sterke sfeerschepping begint al vanaf de eerste pagina. Hier zuigen de illustraties van de vele takken met rode kleuraccenten en de angstige blik van Konijn de lezer onmiddellijk mee in de benauwdheid van Olifant. Vanaf dat moment heerst er ook een gezellige maar ietwat nerveuze drukte door alle inspanningen die Konijn levert om Olifant op te beuren. De ene speelse circusact volgt de andere op, met hier en daar al een vleugje rustgevend blauw dat De Kinder toevoegt. Er is hoop. De emoties tussen tekst en beeld vullen elkaar naadloos aan, let maar eens op de anticipatie in de ogen van Konijn als de rode tekst “Helpt het?” uit de pagina knalt. Ook de figuranten in het verhaal kijken in spanning mee naar alle gebeurtenissen. Tegen het einde van het boek laten de zachtere en blauwe kleuren meer rust, troost en opluchting toe.

Naast de synergie tussen tekst en beeld heeft dit prentenboek natuurlijk ook een boodschap. Verdriet en hoe daarmee om te gaan is een herkenbaar thema waar zowel kinderen als volwassenen mee in aanraking komen. De Kinder weet goed waar het punt van ontroering ligt en draait er dan ook niet omheen. Vriendschap biedt troost en Konijn toont zich een pracht van een vriend die doorzet en zo ontdekt wat Olifant nodig heeft.

Olifant Ondersteboven is een ontwapenend boek met gedetailleerde, rijke prenten en een warm verhaal over verdriet en de kracht van vriendschap. De personages zijn prachtig uitgewerkt en de emoties zeker voelbaar. Een boek voor de bovenste plank.

Debbie L’homme

 

Weetje

Wist je dat Jan De Kinder ook theatermaker is?

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur