Noord

Onze recensie

Op de Noordpool leven bijzondere dieren die in onze streken niet voorkomen. Maar in het hoge Noorden is de natuur erg kwetsbaar. De opwarming van de aarde slaat daar hard toe: gletsjers smelten, de permafrost ontdooit, zeeën worden warmer, … Vele dieren worden hierdoor bedreigd in hun bestaan.
Daarom tekende illustratrice Marieke ten Berge deze bedreigde dieren.

Auteur Jesse Goossens gaf aan elk dier een stem. Ze laat het dier zelf aan het woord. Het alfavrouwtje van de poolwolf verklapt hoe ze haar jongen grootbrengt. De kuifpapegaaiduiker vertelt hoe hij vist. De walrus heeft het over zijn slagtanden. Op die manier worden in dit boek 35 pooldieren tot leven gewekt. Sommige zijn weinig bekend bij ons. Naast de levenswijze van het dier, zie je een identiteitskaart met hoogte, lengte, gewicht, leefomgeving, soort en beschermingsstatus.

In de verhalen zit ook vaak verweven hoe mensen de betreffende diersoort kwaad berokkenen door de jacht of de veranderde leefomstandigheden. Dit boek is dus ook een oproep om zorgvuldig met onze aarde om te gaan.  Elk dier krijgt een dubbel blad toebedeeld, met aan de ene zijde het verhaal en aan de andere een paginagrote tekening van het dier. Die tekeningen zijn mooi verzorgde linosnedes, een lust voor het oog.

Noord is een mooi naslagwerk om te gebruiken voor een spreekbeurt of om zomaar te lezen uit interesse of voor het plezier.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur