Nieuw land, nieuwe woorden

Onze recensie

É bom que tenha tempo para ler esta crítica. Se não fala português, provavelmente não é assim tão fácil. Met dank aan Deep-L(*) start ik deze recensie even in het Portugees. Zo weten we weer hoe frustrerend het is een boodschap niet (helemaal) te begrijpen.

Makkelijk is het niet, in een nieuw land aankomen, waar je de taal niet spreekt. Je wordt in een klas gedropt waar je niemand kent. Je hebt enkel “ja” en “nee” in je repertoire, en kunt misschien nog net vertellen hoe je heet. Moed vraagt dat, en doorzettingsvermogen. Je moet maar blijven geloven dat alles goed komt.

En dat doet Ronnie. In dit boek volgen we Ronnie van zodra die thuis begint in te pakken. We zien Ronnie met zelfzekerheid de klas instappen, maar ook de moed weer verliezen wanneer zijn taalbeheersing hem te kort schiet. Ronnie vindt troost bij mama en papa, en raapt zijn moed weer bij elkaar. Ronnie kruipt de schommel op, en merkt hoe daden eigenlijk ook wel eens meer durven zeggen dan woorden. En zo eindigen we het boek vol vertrouwen. Met die Ronnie komt wel degelijk alles goed.

(*) De kwaliteit van de vertaling vast daargelaten

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur