Niets

Niets

Onze recensie

Niets vertelt hoe de jongeren van 7A het opnemen tegen hun klasgenoot Pierre Anthon die uitdagend stelt dat het leven zinloos is. Ze willen bewijzen dat hij fout zit en gaan op zoek naar zin. Samen besluiten ze om een berg van betekenis te bouwen in de oude zagerij aan de rand van het dorp. Om beurten wordt iemand gedwongen om iets wat hem of haar dierbaar is af te staan. Een paar oorbellen, een slang op sterk water, groene zomersandalen, je knalgele fiets, je vlechten…

Maar wat begint als een spel neemt stilaan een gevaarlijke wending. Het opbod stijgt want als iemand iets moet afgeven waaraan hij erg gehecht is, legt hij de lat hoger voor de volgende speler. Gerda speelt haar hamster kwijt, Hussain moet zijn gebedsmatje inleveren en onder druk van de groep stemt Elise ermee in dat het lijkkistje van haar kleine broertje wordt opgegraven.

Pas als Jan-Johan ernstig gekwetst wordt en gaat klikken, ontdekken de volwassenen de berg van betekenis, die intussen uitgegroeid is tot een vreemde onwelriekende troep. Maar niemand is echt onder de indruk van het verhaal van de zinzoekers, zeker Pierre Anthon niet.

Gelukkig besteedt de pers aandacht aan het project. Een Amerikaans museum ziet de berg zelfs als een uniek kunstwerk en wil hem kopen voor een hoog bedrag. De meningen van de groep zijn verdeeld – kun je betekenis verkopen? – maar ten slotte haalt de meerderheid het.

De berg van betekenis zal verkocht worden. Net voor alles wordt ingepakt, komt het tot een hevige ruzie. Pierre Anthon wordt erbij gehaald, maar zijn spottende commentaar roept alleen nog meer geweld op. De groep reageert alle woede en frustratie op hem af. Als de jongeren afdruipen, blijft Pierre Anthon alleen achter in de zagerij. Die nacht gaat het gebouw in de vlammen op…

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur