Net goed!

Onze recensie

Dit boek over pesten en plagen verkent overtuigend en creatief hoe letters en vormgeving ingezet kunnen worden om dit thema recht aan te doen, en concreet om de verhoudingen tussen verteller en vertelde wereld te herzien.

Bij aanvang is alles netjes. Verteller onderaan, met zwarte letters op witte achtergrond. Zo hoort dat met tekst. Vertelde wereld bovenaan de pagina, in kleur, met bomen en riviertjes maar net zo goed met monsters die enkel in je fantasie bestaan. Zo hoort dat met prenten in een kinderboek.

Al snel gebeuren er in die vertelde wereld evenwel zaken waar de verteller zich niet in kan vinden. De grote monsters gaan de kleintjes bang maken. De kleintjes vragen om te stoppen, maar dat helpt niet. De verteller probeert creatiever uit de hoek te komen om het onrecht te stoppen. Het verhaal wordt verdraaid, en de monsters worden als belachelijke watjes neergezet.

Maar… monsters belachelijk maken is doorgaans niet zo’n goed idee. De monsters worden boos en maken een gat in de grond, waardoor hun wereld langzaam in de wit/zwarte structuur van de verteller komt. Letters overal, monsters overal, chaos. Gelukkig weet de verteller weer raad, en eindigt het verhaal in vriendschap en vrede, met lachen en plagen, maar zeker niet met pesten.

Dit boek is er eentje om voor te lezen: het gedol met letters en bladspiegel stimuleert je zeker om het verhaal met voldoende drama, emotie en dichterlijke overdrijving richting je toehoorder te brengen.

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur