Mooi boek

Mooi boek

Onze recensie

Mooi boek van Joke van Leeuwen is een schitterend boek voor eersteklassers. Leesniveaus vind je er niet maar alle beginnende lezers krijgen in dit boek teksten die hen een flinke portie leesplezier bezorgen. Zoals in de meeste van haar boeken voor jonge kinderen vloeien tekst en tekeningen naadloos in elkaar. De strips van ‘Vurkie( vorkje) en Lepeltje’ wisselen af met originele beeldwoorden, foto’s, raadsels en verhalen, vaak over een dier dat zich een beetje een buitenbeentje voelt.

De titels spreken voor zichzelf: ‘Een nijlpaard dat zich klein wilde maken’, ‘De ezel die geen nee kon zeggen’, ‘De wolf die liever een schaap wilde zijn’, ’De hond die op twee poten liep’, ‘Het kalfje dat naar de lucht keek’, ‘ De mus die niet meer wilde vliegen’ en ‘De slak die iets wilde meemaken’.

Telkens opnieuw laat Joke van Leeuwen de jonge lezer iets nieuws en origineels ontdekken, zoals ruziemakende letters die een mooi woord willen vormen, een ABC met allerlei spullen uit onze omgeving en een Letterbuurt waarin je alle letters kunt vinden. ‘ Soms één keer. Soms twee keer. Soms meer dan twee keer. Soms staan ze rechtop. Soms liggen ze op hun rug. En soms staan ze op hun kop.’

Onderzoeken over ontluikende geletterdheid wijzen steevast naar de voorsprong van kleuters die veel worden voorgelezen. Reeds op jonge leeftijd ontdekken deze kinderen dat lezen een functie heeft, dat je plezier kan beleven aan een verhaal door het verrassend taalgebruik of /en de verhaalconstructie. Van zodra kinderen ‘leren lezen’ ligt de focus te vaak uitsluitend op het leren decoderen van letters en woorden.

Door de leestechnische beperkingen van teksten voor beginnende lezertjes, daalt gemakkelijk de kwaliteit van de inhoud. Komt daarbij het keurslijf van de AVI-niveaus die leerkrachten én ouders bij het uitkiezen van geschikte leesboekjes belangrijk vinden. Niets daarvan in Mooi boek . Daarom mag dit boek in geen enkele eerste klas van de lagere school ontbreken. Het brengt een onmisbare boodschap aan kinderen die nog worstelen met leren lezen: letterkennis opbouwen hoeft niet saai te zijn. Of nog beter: lezen kan je veel plezier bezorgen!

Anita Wuestenberg

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur