Mini en de verrassing voor oma

Mini en de verrassing voor oma

Onze recensie

Mini en de verrassing voor oma is al het vierde deeltje in de reeks over Mini en haar vader Poka. Mini is een onbestemd wezentje dat iets heeft van een insect met twee pootjes en vier armpjes, een spits gezicht met grote ogen en op haar rug ragfijne vleugeltjes. Maar innerlijk is ze een kind: open, spontaan, meestal enthousiast maar soms ook bang of verdrietig. Dit deeltje blijft vooral bij door de subtiele manier waarop Crowther Mini’s gevoelens voor haar oma uitdrukt. Dat doet ze door beeld en tekst knap met elkaar te verweven. Het boek begint met een prent van Mini aan de rand van een zee vol planten en schelpen.

Links blijft het blad leeg, als uitnodiging voor de kijker om zelf het verhaal te starten. De eerste zinnen maken meteen duidelijk hoe Mini zich voelt en waarom: ‘Het is zomer. Mini is dolgelukkig, want ze heeft een cadeau gevonden voor haar oma.’ Wat dat cadeau precies is, kan de kijker zien op de illustratie, alleen: hoe heet zo’n raar ding uit de zee? Mini laat het zien aan Poka. Met één bijzonder adjectief en twee hoofdletters maakt Crowther duidelijk hoe bijzonder oma voor Mini is, haar cadeau is voor ‘Gouden Oma’. Poka bevestigt zijn dochtertje: oma zal vast heel blij zijn met het cadeau en ook ‘heel gelukkig omdat jij aan haar denkt’. Voor Mini zal oma ‘de koningin van de schelpen zijn…’ ’s Nachts, terwijl Mini diep slaapt, gebeurt er iets wonderlijks.

De aandachtige kijker kan zelf ontdekken hoe iets uit de schelp piept. Het vreemde wezen maakt Mini wakker met een absurde vraag: ‘Wil jij met me kaartspelen?’ Die vraag zal later helemaal niet zo raar blijken. Intussen gebeurt een en ander op de bodem van de zee. Dit keer nodigt de tekst met drie puntjes uit om een verhaal bij de prent te verzinnen en opnieuw is de volgende pagina wit. De bernardkreeften, want dat zijn het, zorgen voor een spannend en zelfs angstig moment, maar uiteindelijk loopt alles goed af met een hartverwarmende brief van oma aan haar ‘fantastische kleindochter’, tegen de achtergrond van een zonovergoten illustratie. Overigens zorgen de klankrijke namen van de kreeften voor voorleespret: Berro, Bernard, Bernart, Bernie, Bernardo, Brunnar en Berkante.

De sobere tekst en de mysterieuze tekeningen met de talloze gekleurde streepjes zijn zoals steeds bij Crowther, perfect in balans. Ze maken van dit boekje een parel die je meteen ontdekt als je de kaft als een schelp openklapt.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur