Milans Groote Oorlog

Milans Groote Oorlog

Onze recensie

Wie kent er Keiem, Stuivekenskerke en Pervijze, drie kleine dorpjes bij de IJzer? Niemand zou vandaag vermoeden dat in die rustige dorpjes honderd jaar geleden een bloedige oorlog woedde. Ook Milan niet voor hij met zijn grootouders naar de Westhoek reist. Opa wil hem tonen waar Emile Benaerts, zijn grootvader als soldaat aan de IJzer gevochten heeft en stierf. Ze logeren in de Viconiahoeve, een hotel gebouwd op de ruines van het vroegere kasteel Vicogne dat midden in de frontstreek lag. Je kan er het verleden nog een beetje voelen, zeker in de oude kelders.

Milan houdt niet zo van de musea die zijn oma wil bezoeken, maar als opa vertelt over de ‘Groote Oorlog’ en over de strijd van de Belgische soldaten tegen de Duitsers dan luistert hij wel geboeid. Ze bezoeken verschillende plaatsen waar zijn overgrootvader gevochten heeft.

Opa Miel heeft zelfs een foto bij van zijn grootvader en een brief waarin zijn beste vriend Arthur het overlijden van Emile meldt. Arthur Passchiers schrijft waar ze Emile haastig begraven hebben, maar het graf werd nooit teruggevonden. Werd het later door bommen verwoest of zochten ze op de verkeerde plaats?

’s Nachts kan Milan de slaap niet vatten. De beelden van de oorlogstuigen uit de musea en de plaatsen die ze bezochten spoken door zijn hoofd. Vreemd gerommel lokt hem naar de kelder van de hoeve. Zo belandt hij via een stel oude gangen in het oorlogsgewoel van honderd jaar geleden. Een strenge officier jaagt hem verder het kasteel uit. In een klein huisje vindt hij kleren en even later stapt hij op klompen mee met een groepje soldaten in de richting van Keiem. Terwijl hij schuilt voor de Duitsers wordt hij ontdekt door een Belgische soldaat, Arthur Passchiers die hem herkent als Ivan, de jongere broer van Emile. Ter plekke moet Milan een verhaal verzinnen. Hij houdt het bij de waarheid: ‘ik ben met mijn opa en oma hier geraakt’. ‘Op de vlucht’ dus, zegt Arthur en dadelijk ontfermt hij zich over Milan. Achterop zijn motorfiets, een Rudge brengt hij hem naar een veilige plek, hij zorgt voor eten en vertelt waar Emile zich bevindt. Milan maakt nu van dichtbij de hevige gevechten rond de IJzer mee: de strijd om Keiem en Stuivenkenskerke. Heel even praat hij met zijn overgrootvader Emile, op dat ogenblik een beetje zijn grote broer. Emile geeft hem zijn gouden uurwerk, een familiestuk.

Milan is ook getuige van de heldhaftige dood van Majoor d’Oultremont en ziet even later hoe Emile Benaerts door een granaat getroffen wordt. Zijn vrienden begraven hem recht tegenover de hoofdingang van herberg De Karpel. Na een moeizame tocht over het water komt Milan weer in kasteel Vicogne. Snel bereikt hij ‘de andere kant’ en even later ligt hij weer in bed. Heeft hij dit alles alleen maar gedroomd? Wie zal hem geloven als hij dit avontuur vertelt? Maar intussen is hij toch te weten gekomen waar Emile, zijn betovergrootvader precies begraven ligt. Gelukkig heeft opa alle vertrouwen in zijn kleinzoon.

Samen zoeken ze verder uit waar herberg De Karpel honderd jaar geleden precies lag. Enkele weken later vinden arbeiders van de opsporingsdienst met de hulp van een archeoloog het echte naamplaatje van soldaat Benaerts uit Berchem bij Antwerpen. De reis van Milan is niet tevergeefs geweest.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur