Met Roos op reis

Met Roos op reis

Onze recensie

Sla het boek open en op de schutbladen beland je in een multiculturele klas met een zwarte juf en heel diverse kinderen. Maar ze hebben wel iets gemeen: ze zijn allemaal aan het lezen in een omgeving vol boeken. Een duidelijk statement voor het belang van lezen.

Hoofdpersonage in het verhaal is Roos, die onderzoeker, ontdekkingsreiziger en avonturier wil worden. Ze wil iets ontdekken wat nog nooit iemand heeft gevonden én ze wil dat in de klas laten zien. Alleen … ze weet niet wat en waar ze moet zoeken. Meteen begint haar fantasie te werken, wat mooi wordt weergegeven in een blauwe lijntekening. Ze begint te tekenen en ‘met haar hart als kompas werd haar fantasie een plattegrond’. Ze tekent de ene kaart na de andere, vol bijzondere wegen en plekken als een wensfontein, een nachtvlinderdal, het Hartelustwoud en de kattenoorbergtoppen.

Op elke dubbele bladzijde kunt je Roos haar route volgen over land, door de ruimte, over zee, met de trein over de bergen en met een luchtballon terug naar huis. Er vallen niet alleen bijzondere plaatsen en mooie woorden te ontdekken, maar ook merkwaardige combinaties. Zo vind je de ‘beginregels van gedichten’ tussen ‘zomaar gedachten’ en ‘hoofdbrekens’, ergens in de ruimte tussen ozonlaag en mesosfeer. Terug in haar klas vertelt Roos in de kring over haar zoektocht ‘naar overal en nergens’, waarbij ze naar eigen zeggen niets vond. De andere kinderen vinden haar verhaal echter fantastisch, precies omdat ze wél iets vond wat niemand ooit zag of hoorde en omwille van ‘wat zij helemaal zelf had bedacht’.

Het is fantastisch om met Roos op reis te gaan en haar reis brengt tegelijk een mooie ode aan de fantasie. Knap vertaald ook door Imme Dros.

Jan Van Coillie

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur