Meneer papier knipt

Onze recensie

Neem een schaar en wat oude kranten en creëer je eigen wereld. Dat is wat meneer papier doet in dit boek. In een eerste  verhaal gaat hij wandelen en ontmoet hij allerlei dieren. Daarna timmert hij een eigen huis voor poes omdat zij het zijne telkens weer vuil maakt met haar modderpoten. In het derde verhaal voelt meneer papier zich een beetje eenzaam en knipt hij een meisje om hem gezelschap te houden.

De teksten zijn eenvoudig met korte, kernachtige zinnen en zonder moeilijke woorden. Alle aandacht gaat naar de mooie tekening-collages van Gerda Dendooven. Zij leefde zich ten volle uit in creativiteit en originaliteit. De eenvoudige, duidelijke tekeningen zijn aangevuld met krantencollages.  De zachte kleuren harmoniëren mooi met het bedrukte papier. Vlinders uit krantenpapier zitten op de gekleurde bloemen. De hark werd geknipt uit een kruiswoordraadsel en het poezenhok uit bruin inpakpapier.

De wereld van meneer papier is een fantasiewereld, die een afspiegeling is van de echte wereld. Al wat meneer papier fantaseert, kan hij in zijn knipsels tot leven brengen. Wil hij wandelen met een hond, dan knipt hij een hond, heeft hij dorst , dan knipt hij een fles, wil hij een poezenhuis, dan knipt hij ook dat. En toch is zijn wereld niet de ideale wereld. Al snel mist hij zijn poes en het meisje dat hij knipt om hem gezelschap te houden, doet ook niet wat hij haar zegt te doen. Net zoals alles in het echte leven niet altijd loopt zoals je het zelf wilt, dus.

Meneertje papier is een leuk boek, met herkenbare situaties voor kinderen.

 

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur