Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Onze recensie

Terecht staan de namen Joukje Akveld en Jan Jutte even groot op cover en titelpagina van Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Dat dit prentenboek scoort, komt op de eerste plaats door de leuke interactie tussen tekst en illustraties.

Joukje Akveld schreef dit boek naar eigen zeggen als een eerbetoon aan Annie M.G. Schmidt. De naam ‘Maximiliaan Modderman’ zou inderdaad uit een gedicht van Schmidt kunnen komen en het personage zelf doet meteen denken aan Floddertje. Ook het rijm bij het begin is zo’n typisch Schmidt-rijm dat een verhaal op gang trekt: “Maximiliaan Modderman geeft een feestje./ Een feestje voor beestjes.” Op de prent doet Maximiliaan Modderman zijn naam alle eer aan. Hij is aan het knoeien met de chocoladetaart en zijn beestjes doen lekker mee. Zo gebruikt Eend (met bolhoed) een lepel als katapult en zit krokodil onder de chocoladevlekken. Jutte tekent Maximiliaan als een sympathiek en energiek kereltje met een opvallend groot hoofd, oranje haar, een matrozenpak, bontgekleurde kousen én een bril met grote, ronde glazen.

Natuurlijk wordt het feestje op de volgende prenten helemaal wild en vies. Maar dan bedenkt Maximiliaan dat zijn ouders dat straks niet zo leuk zullen vinden. Zijn trui moet alvast in bad. Op de prent kun je genieten van Juttes heerlijke humor. Je ziet Maximiliaan in verschillende houdingen proberen zijn trui over zijn hoofd te krijgen. Misschien moeten zijn beesten ook in bad. Nadat hij dat voor mekaar kreeg, leest hij hen voor (zelf nog helemaal onder de vlekken) en vervolgens gooit hij zijn boek en – o nee – ook de taart in bad. Maar dan komen de beesten in actie. Maximiliaan gaat ook het bad in.

Vervolgens krijgt het verhaal een heerlijk spannende wending: “O jee,/ o wee, / o nee…” Op de illustratie verschijnen links een donderwolk en rechts de benen van een man en een vrouw. Het slot is zonnig en zalig, ook letterlijk, want de donderwolk is vervangen door een zon.

Met dit boek wordt in bad gaan een feestje!

Jan Van Coillie

 

Weetje

Maximiliaan Modderman geeft een feestje werd verkozen tot prentenboek van het jaar. Die bekroning wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van bibliothecarissen. Het boek krijgt daardoor onder meer extra aandacht tijdens de voorleesdagen.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur