Marcelo en de echte wereld

Marcelo en de echte wereld

Onze recensie

Marcelo Sandoval is zeventien. Hij lijdt aan het syndroom van Asperger en heeft een aantal beperkingen. Zo heeft hij moeite om gevoelens te uiten of bij anderen te interpreteren. Taal en vooral dan het spel met verschillende taalregisters vormen voor Marcelo een struikelblok. Hij sluit zich af en luistert graag naar de muziek in zijn hoofd.

Marcelo houdt van paarden en mag straks tijdens de zomervakantie de pony’s verzorgen op Paterson, een school met faciliteiten voor personen met een handicap. Maar zijn vader Arturo wil dat zijn zoon de beschermde omgeving van Paterson achterlaat en een vakantiejob aanneemt in zijn advocatenkantoor. Dat zou een prima voorbereiding zijn om het laatste jaar van de middelbare school in een gewone omgeving zoals Oak Ridge High aan te vatten. Marcelo aarzelt, maar neemt dan het voorstel aan.

Tijdens zijn job komt Marcelo de zaak Vidromek op het spoor. Het kantoor van zijn vader verdedigt deze kwalijke firma die met haar ondermaatse autoruiten veel onschuldige slachtoffers gemaakt heeft. Marcelo laat zijn hart spreken en zoekt samen met Jasmine, zijn baas, hoe hij een van die slachtoffers, het meisje Ixtel, kan helpen. De zaak Vidromek brengt hem ook in contact met mensen zoals Jerry Garciá die er een andere, meer idealistische levensfilosofie op nahouden dan zijn vader.

Vidromek breekt het veilige besloten wereldje van Marcelo open en brengt hem ook dichter bij Jasmine. Door bewust keuzen te maken, wordt Marcelo zelfstandig. De echte wereld boezemt hem minder angst in en hij neemt de uitdaging aan om in Oak Ridge High zijn plek te zoeken.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur