Liefde en dood in de rode stad

Onze recensie

“’Je hebt vannacht in je slaap gepraat,’ zei Davide op een ochtend.

‘O ja?  Had ik het over jou?’

‘Nee, over een of andere saus die je wilt uitproberen.’

‘Echt waar?’

‘Ik was wel een beetje gekwetst, hoor.  Als je in je dromen vreemd zou gaan met een leuke jongen, zou ik dat nog wel kunnen begrijpen.  Maar vreemdgaan met een pastasaus…’

Mahmood greep hem vast.  ‘Je bent een mafkees.’

Davide maakte zich los en keek op zijn horloge.  ‘En nu moet je weg.  De werkster komt zo.’

‘Waarom moet ik weg  Mag ze me niet zien?  Weet ze het niet van jou en mij?’

‘Niet iedereen is even tolerant.’

‘Weet ze wel dat je homo bent?’

‘Ze denkt dat ik een verstokte vrijgezel ben.’

Mahmood ging rechtop in bed zitten.  ‘Voor wie hou je mij nog meer verborgen?’

‘Ik hou je helemaal niet verborgen.  Ik roeptoeter alleen niet om me heen dat we minnaars zijn.’

‘Dus je doet alsof we gewoon vrienden zijn?’

‘Hou eens op, zeg.  Natuurlijk niet.  Maar Mahmood, je moet niet vergeten dat we in een conservatief, katholiek land leven.  Wees niet te naïef.  We zijn twee mannen en ik dertig jour ouder dan jij.  Hoe vaak moet ik je dat nog uitleggen?’”

 

Levensechte dialogen zijn Rindert Kromhouts keurmerk. In Liefde en dood in de rode stad vertelt de auteur het verhaal van de 19-jarige Mahmood die verliefd is op de veel oudere Davide , die bijna 50 is.  Ondertussen gebeurt er in Italië een aanslag die Mahmood tot nadenken aanzet.  Heeft zijn Libische vader er iets mee te maken?

Gevoelens van verliefdheid worden afgewisseld met  vragen over politiek: een typische Rindert Kromhout-techniek.  In heel levendige dialogen zet hij een accuraat beeld neer van verliefdheid tussen homo’s.  Gevoelens worden goed uitgewerkt, waarbij angsten en denkpistes vooral via sterke dialogen met de moeder en de vrienden worden verwoord.

Toch kreeg ik als lezer af en toe het gevoel met een ‘gecomponeerd’  verhaal te maken te hebben, iets te gemakkelijk ineengezet met  homo-liefde, politiek en natuurproblematiek als voornaamste bouwstenen. Het verrassende slot is dan weer zeer aangrijpend.  Ondanks bovenstaande kanttekening opnieuw een aanrader omwille van de krachtige stijl en de sterke inleving.

Lieve Lams

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur