Leif de pech Viking

Onze recensie

Na de reeks over Julius Zebra, die speelt in een Romeinse setting, is er nu het eerste deel van een serie over Leif de pech Viking, waarin auteur Gary Northfield ingrediënten verwerkt uit de geschiedenis van de Vikings en uit de Noorse mythologie.

Het wolfje Leif, zoon van aanvoerder Erik de Rode, wordt al in de eerste zin als pechvogel neergezet: ‘Leif was het gewend om van dingen af te vallen: van ladders, bomen, zelfs van tijd tot tijd van een grasdak.’ Enkele zinnen verder valt hij uit een scheepsmast, in paniek hijst hij het anker op, waardoor het schip over het strand rolt en een varkensstal vernielt. Het is het begin van een hele berg pech waaruit Leif uiteindelijk toch als held tevoorschijn krabbelt.

De hachelijke situaties waarin hij telkens weer terecht komt, stapelen zich op tijdens de tocht die hij onderneemt, op zoek naar een gevallen ster. De opdracht krijgt hij van de heks Tjorbjorg, die hem ook een magische mantel geeft. Tijdens de tocht wordt hij geholpen door de eend Olaf, de muskusos Flora en de papegaaiduiker Toki. Ze moeten het opnemen tegen reuzen, trollen en andere figuren uit Noorse mythen en sagen. Zo worden ze opgeslokt door de lyngbakr; een monsterwalvis. Het grootste gevaar komt echter van zijn jaloerse zus Freydis, die bezeten is door de sluwe bedriegersgod Loki.

Typisch voor het genre zijn de talrijke grappen en grollen, niet zelden met een ‘luchtje’ zoals bij de stinkende muskusossen, de flitsende mix van verhalende tekst en illustraties met tekstballonnen en de expliciete stijl die weinig aan de verbeelding overlaat. Je weet altijd precies wat de personages doen en hoe ze zich voelen, zoals in de volgende zin: ‘Iedereen grinnikte om dit enthousiaste vertoon van het dwaze welpje.’ De lezers worden heel direct bij het verhaal betrokken, in het boek staat zelfs een bordspel waarbij ze Leif en zijn vrienden kunnen helpen een kaart te vinden die hen bij de gevallen ster moet brengen. Achteraan vinden ze nog een verklarende woordenlijst en tekeningen van een typisch huis en een schip van de Vikings.

Jonge lezers die houden van de Loser- en boomhut boeken, vinden hier een gemakkelijk verteerbare mix van de humor uit die series met een scheut Noorse geschiedenis en mythologie.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur