Kunnen bergen krimpen?

Onze recensie

Kinderen stellen ons dagelijks tientallen vragen. Vaak genieten ze ervan als je antwoordt met een verzonnen verhaal.  Altijd is er wel eentje die zich niet met een kluitje in het riet laat sturen.  Die vraagt verder naar de juiste wetenschappelijke of technische uitleg. Voor hem of haar moet je dan je uiterste best doen om een plausibel en exact antwoord te vinden. Grijp je hierbij soms vertwijfeld naar je hoofd, dan is nù de redding in zicht.

Kunnen bergen krimpen  geeft je immers bij elke vraag twee verschillende antwoorden. Je krijgt een leuk verzonnen verhaaltje, maar op dezelfde pagina vind je ook het wetenschappelijke antwoord op de vraag. Uiteraard dan wel op kindermaat. Een voorbeeldje. Hoe antwoord je op de vraag: “Kan je van de wereld vallen?” “Misschien bestaan er wel kabouters die ’s nachts de aarde én alle schoenzolen insmeren met een onzichtbaar laagje superlijm? Maar eigenlijk zit het zo: de aarde is als een grote magneet, die alles aantrekt: mensen, dieren en dingen….”

De vragen gaan over de aarde: bergen, wolken, vulkanen, eilanden, ijsbergen, de regenboog, … Ik genoot van de fantasierijke, soms licht poëtische  verhaaltjes die opgedist werden, maar ook van de heel duidelijke wetenschappelijke uitleg, helemaal op kindermaat.

Het boek is gedrukt op dik karton, waarbij elke rechter bladzijde een flap bevat. Op de linker pagina staat de vraag. Als je de flap openklapt, krijg je de twee antwoorden. De grootgedrukte vraag op witte achtergrond contrasteert met de  fel gekleurde, eenvoudige  en vaak grappige tekeningen. Dit prikkelt meteen de nieuwsgierigheid van de kinderen.

Dit boek is een geslaagd huwelijk tussen fantasie, kunst en wetenschap. Een leuke aanwinst om met je kroost samen van te genieten.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur