Kracht jongeren poezie

Kracht. Jongerenpoëzie 2013

Onze recensie

KRACHT: in grote witte geschilderde letters spreekt het woord op de kaft van deze poëziebundel ons toe. Rechtsboven fluistert een klein tekstballonetje ‘doe maar, dicht maar’. Sla het boek meteen open. Het loont beslist de moeite om kennis te maken met de honderd gedichten, geschreven door jongeren tussen 12 en 19 jaar.

Het voorwoord begint met het winnende gedicht van de 14-jarige Mare Valk. Mare schreeuwt haar ‘krachtige hoop’ van de daken:

Een tuin in de woestijn
Ik bouw een tuin in de woestijn
Grote bomen, fris en groen
De mensen zeggen: ‘Hou toch op’n
Maar nee …
Ik bouw een tuin in de woestijn.
Ik zie het voor me:
Lange rijen, geurende bloemen,
Kleine beekjes, met glanzende vissen
De mensen zeggen: ‘Jij bent gek’
Maar ik… Ik bouw een tuin in de woestijn
De mensen mogen zeggen wat ze willen
Maar ik bouw een tuin in de woestijn
Ik maak velden, vol met groenten
Ik maak tuinen, vol met fruit
Ik ruik de geuren van de kruiden…..
Ik heb een tuin in de woestijn

Het Poëziepaleis werkte dit keer voor de poëziewedstrijd samen met ‘Make-A-Wish’ Nederland – een goededoelenorganisatie die de liefste wens vervult van kinderen en jongeren met een levensbedreigende ziekte. Harmienke Kloeze, de directeur legt uit waarom Doe maar, Dicht maar het thema Kracht koos. Kracht is kernachtig en heeft veel betekenissen: kracht van woorden, kracht van daden die deze zieke kinderen en jongeren hoop geven in bange dagen. In plaats van “geen woorden maar daden” de combinatie “krachtige hoopvolle woorden én krachtige hoopvolle daden”.

Maar zijn de honderd gedichten die in deze bundel opgenomen werden even prachtig? Bij de selectie kwam uiteraard kwaliteit op de eerste plaats, maar nadien stelde men vast dat alle gekozen gedichten zoveel kracht uitstralen dat ze vlot onder dat ene thema konden samengebracht worden.

Moet ik vooral eerlijk of positief zijn in mijn kritiek? Geen zorgen, het komt op hetzelfde neer. Niet elk gedicht is een meesterwerk, niet elke jongere is geroepen om Dichter des Vaderlands te worden, maar er zit wel degelijk kracht in elk gedicht, elke zin, elk woord. Soms klinkt de boodschap vrij expliciet, een andere keer wat poëtischer of opgewekter. Maar de teksten zijn elke keer weer krachtig en eerlijk.

Dit boekje is een aanrader, omdat het kracht, hoop en eerlijkheid uitstraalt. Een aanrader, omdat het je laat kennis maken met gedichten geschreven door leeftijdsgenoten, die met jou dezelfde leefwereld delen, dezelfde gevoelens, dezelfde KRACHT. Wie weet, klim je een volgende keer wel zelf in je pen.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur