Kracht.

Kracht

Onze recensie

Sinds zijn moeder een jaar geleden aan kanker stierf, valt het de dertienjarige Niels zwaar om sterk in zijn schoenen te staan. Heeft hij zich niet al vaak genoeg bewezen?  Op zijn vader moet hij niet rekenen; die trouwde twee jaar na Niels geboorte met een ander en drinkt een keer in de drie maanden cola met hem. Gelukkig spaart Amber hem niet zoals tante Petra en oom Maarten dat altijd doen. Met zijn nichtje kan Niels tenminste nog lekker stoeien of gewoon bespreken wat hem dwarszit.

Wanneer hij dan plots toch bij zijn vader moet gaan wonen, komt die beslissing als een zoveelste klap in Niels’ gezicht terecht. Niet alleen verliest hij zijn schoolvrienden; ook Amber zal hij voortaan enkel per busreis kunnen bezoeken. De onverwerkte emoties stapelen zich op, maar Niels vertikt het om hierover met een lafaard als zijn vader te spreken, laat staan met zijn stiefmoeder Tara.

Ricardo, zijn negentienjarige stiefbroer, die is anders. Die laat niet met zich sollen. Zelfs de politie durft niets tegen hem en zijn maten te beginnen. Kicken. Niels ontpopt zich tot een opvallend menselijk personage. Niet alleen kampt hij met een toenemende agressie en verontwaardiging, ook zijn jaloezie en lafheid spelen hem parten. En wanneer het hem allemaal te veel wordt – wat een loser is hij eigenlijk!? – durft hij nog te huilen ook. Onder toenemende druk om zich bij Ricardo’s hooliganclub te willen bewijzen, ondergaat Niels een wel erg snelle groeispurt: plots slaat hij net als de anderen bierglazen achterover, vervaagt het beeld dat hij van zijn moeder had en drukt Ricardo hem een stiletto in de handen. Passie, adrenaline en voor elkaar door het vuur gaan, daar draait het om. En chicks zoals Amber, die stuur je beter weg, anders krijg je zelf nog tieten.

Steeds dieper zakt Niels weg onder zijn capuchon, in een negatieve spiraal die met voetbal niets te maken heeft. De camera zoekt het geweld van de tribunes op. Hoe meer Niels zich aan de massa overgeeft, des te meer vervreemdt hij van Amber… en van zichzelf. Want wanneer zijn maten hem alsmaar vaker willen inzetten om samen met hen ‘het ongedierte te verdelgen’ en Niels hen steeds meer naar de mond gaat praten, voelt de lezer het tij al keren. Hoe is het ook mogelijk dat hij nu zelfs de sterfdatum van zijn moeder is vergeten?n

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur