Klein verhaal met een hart

Onze recensie

In dit boekje beginnen we liefdevol bij een moeder van wie het hartje niet meer alleen klopt en bij wie iets groeit. Na een tijdje wordt duidelijk dat ze zwanger is, maar zelf best wel in moeilijke omstandigheden leeft: ze moet hard werken en heeft het niet breed. Dus staat ze haar kindje af aan een gezinnetje dat er wel ruimte voor heeft. We volgen de gedachten en gevoelens van de biologische moeder: hoe graag ze wil dat haar kind opgroeit met tijd, middelen, ruimte en liefde. Hoe ze zich afvraagt hoe het gaat met haar kind nadat ze het afstond aan een andere familie.

Dit is een erg teder boekje, waar de schrijver het aangedurfd heeft ‘moeilijke’ zaken zoals twijfels, loslaten, onkunde, beperkingen voelen, … in al hun nuances niet uit de weg te gaan.

Maar het is ook erg filosofisch, niet alles wordt expliciet benoemd. Dat maakt dat er veel ruimte is voor interpretatie. Die ruimte steekt ook in de lay-out. Op de rechterpagina’s is staat telkens een tedere tekening, de linkerpagina’s zijn leeg. Dat heeft een mooie kant: elke lezer kan het verhaal zelf een beetje invullen naar wat hij of zij eruit begrijpt. De andere kant is dat jonge lezertjes het moeilijk kunnen vinden. Mijn zoon van 7 begreep het niet. Hoewel ik uitlegde waar het over ging, vond hij het lastig dat het subtiel was. Maar dat is natuurlijk ook persoonlijke smaak.

Een gedurfd, bijzonder liefdevol en teder boekje over een thema waar niet genoeg boekjes over kunnen bestaan, zodat er over gesproken kan worden.

Sarah Auwerx

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur