Kijk omhoog!

Onze recensie

Raket is een vrolijke, super enthousiaste meid die vol is van alles wat met de ruimte te maken heeft. Ze kijkt voortdurend omhoog naar de sterren en droomt ervan om ooit de grootste astronaut, sterrenplukker en ruimtereiziger te worden. Vandaag gaat ze op een heel bijzondere missie : iedereen meekrijgen om naar de Phoenix Sterrenregen te gaan kijken. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Zelfs haar grote broer, Jamal, heeft enkel interesse in zijn telefoon. Zal Raket erin slagen om iedereen mee naar het park te krijgen en omhoog te laten kijken? En vooral, zal ze haar broer kunnen overtuigen om te stoppen met op zijn telefoon te kijken en om samen met haar omhoog te kijken naar de sterren?

In dit prentenboek maken we kennis met een heel leuk hoofdpersonage. Haar enthousiasme  werkt aanstekelijk, haar energie druipt ervan af. Er is geen kind dat niet onmiddellijk dol is op haar! Het verhaal wordt door Raket verteld in de ik-persoon. Het is een heel positief, optimistisch verhaal over een kleine doorzetter die omringd wordt door mensen die vooral opgeslorpt worden door hun eigen bezigheden, hun telefoon, de krant, hun job, hun hobby,….  Maar Raket is anders. En zij geeft niet op vooraleer ze iedereen warm gemaakt heeft om ook eens omhoog te kijken, ongeacht ras, leeftijd of gender. Het is ook een boek waarin wetenschappelijke wijsneusjes hun gading vinden: in een aantal “wist je dat..”-tekstballonnetjes, geeft Raket de lezer informatie over de ruimte, de meteoren, de sterren,…

De paginavullende, vrolijke tekeningen in levendige, felle kleuren zijn erg aantrekkelijk. Raket is ook erg leuk getekend. Ze loopt voortdurend rond in een soort astronautenpak, net zoals haar grote idool, de eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouw in de ruimte. Grappig detail: ook haar kat draagt een gelijkaardig astronautenpak. Haar reuzegrote bril geeft haar een pseudowetenschappelijke look. En haar ontbrekende voortand maakt haar zó herkenbaar voor kinderen.

 

Myriam Vanderzeypen

 

Weetje.

Dapo Adeola is een Brits-Nigeriaanse illustrator die figuren en afbeeldingen creëert die ras- en genderstereotypen uitdagen.

 

Dit boek won  de prestigieuze Britse Prijs Waterstones’ Beste Kinderboek van het jaar 2020.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur