Kijk naar boven

Kijk naar boven

Onze recensie

Vanaf de eerste pagina’s word je als kijker en lezer ontregeld. Op de titelpagina lijkt de auteur/illustrator zelf je aan te spreken met de titel in een tekstballon. ‘Kijk naar boven’ blijkt een oproep die pas verder in het boek duidelijk wordt.

Aanvankelijk kijk je met de hoofdfiguur én de tekenaar naar beneden. Het kan even duren voor je doorhebt dat je met een meisje meekijkt op straat vanop een flatgebouw. Het meisje zit er vastgekluisterd nadat ze na een ongeval haar benen niet meer kan gebruiken. Vanboven ziet alles er anders uit: mensen zijn net miertjes, die verdwijnen onder paraplu’s als het regent. En uiteindelijk worden ze vlekken in een donkere stroom die de eenzaamheid van het meisje verbeeldt.

De tekst is uiterst summier en laat dus veel over aan de verbeelding van de lezer, die zelf kan aanvullen, zoals in het volgende scharnierfragment: ‘Waarom lig jij op straat?’ ‘Omdat dat meisje daarboven …’ Hierop volgen een aantal pagina’s zonder tekst, waarin steeds meer kinderen op straat gaan liggen en naar boven kijken. Dat zorgt ervoor dat het meisje haar gezicht optilt, waardoor een brede glimlach zichtbaar wordt. De slotpagina is een en al symboliek: plotseling verschijnen er kleuren op straat en wie heel aandachtig kijkt, ontdekt een rolstoel én een jong plantje als symbool van hoop.

Voor velen zal dit prentenboek even wennen vragen, vooral door het bijzondere perspectief dat samen met het gebruik van zwart wit een op het eerste gezicht ‘kleurloze’ indruk wekt. Maar wie zich laat meesleuren, ontdekt een verrassend én bijzonder zinvol boek.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur