Kijk, de vogel zingt.

Kijk, de vogel zingt. Het verhaal van Jet en haar dove zusje

Onze recensie

Jet kijkt met spanning uit naar de komst van haar zusje. De geboorte van Keet maakt iedereen blij: mama, papa, oma en natuurlijk Jet. Bloemen, slingers en de bezoekers met hun cadeautjes zorgen voor een gezellige drukte.

nOp een dag komt er een zuster kijken hoe het met Keet gaat. Groeit ze wel goed en heeft ze geen enge ziektes? Dat doen ze bij alle kleine baby’s. Alleen de gehoortest loopt niet goed, maar misschien lukt het de volgende week. Jet begrijpt niet waarom iedereen zich daarover druk maakt. Ze is gewoon blij met haar zusje en die test maakt niets uit. Maar ook de volgende keer lukt het niet. Kleine Keet moet naar een audioloog, dat is iemand die zich bezighoudt met oren en horen. Misschien zijn haar oortjes gewoon verstopt. Maar Jet weet het beter. Keet kan niet horen, vertelt ze aan oma. Ze is doof. Dat is ook wat de audioloog vertelt.

Terwijl de grote mensen verdrietig zijn, zoekt Jet contact met haar zusje. In gedachten praten ze met elkaar. Dat is hun ‘zussengeheim’. Er zijn dagen dat papa en mama niet kunnen geloven dat hun kleine meisje doof is. Dan denken ze: al die onderzoekers hebben zich vergist. De drukke dame van de gebarentaal vertelt dat ontkennen bij het acceptatieproces hoort. Intussen blijven ze verder proberen met kleine hoortoestelletjes die er leuk uitzien, maar alweer niet helpen.

Misschien helpt een implantaat wel. Dat betekent een lange operatie en daar is mama bang voor. De weken gaan voorbij. Papa en mama overleggen en kiezen na overleg met een slimme dokter toch voor een operatie. Alweer moeten ze geduld hebben, maar deze keer lukt het echt, eerst met één oortje, dan met twee oortjes. Het gaat echter langzaam, veel te langzaam en daardoor sluipt de twijfel weer binnen.

Hoort ze nu of toch niet? Als Keet een oorontsteking krijgt, wordt ze erg ziek en moeten de apparaatjes er even uit. Maar dan op een doordeweekse dag, terwijl ze op de stoep speelt en er een brommer voorbijraast, reageert Keet op de angstige kreet van mama. Eindelijk zegt ze ook haar eerste woordje: mama! Kleine Keet kan horen.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur