Kijk dan toch

Onze recensie

Toen ik dit prachtig geïllustreerde, kleurrijke prentenboek uit had, schoten me bekende versregels van Herman De Coninck te binnen. “Zeg: kijk een vogel, en leer me de vogel zien”. Net als die versregels zit in dit boek een uitnodiging verweven. De uitnodiging om samen te observeren en vanuit die observatie te genieten van al die schoonheid die de wereld ons, gewoon door te zijn, aanbiedt.

De uitnodiging komt er in dit geval van een slak, die een wat ongeduldige en wellicht toch ook wat afzijdige pad vraagt om mee te wachten tot het gebeurt, tot de schoonheid zich aandient. Waar die schoonheid precies zit, blijft enigszins open voor debat, al zeker tussen de twee dieren. Het hangt er maar vanaf waar je kijkt of wat je verwachtingen zijn.

De schoonheid van het boek zelf ontstaat in de dialoog tussen prent en tekst, die elk op zichzelf al voltreffers zijn. Elvis Peeters beschrijft feitelijk, met weinig woorden en korte zinnen, enkele van de vele kleine activiteiten die samen het bosleven uitmaken. Net die gerichte beschrijving doet je als lezer op een andere manier bij die activiteiten stilstaan. Hoe een bes uit de lucht valt, plof op de grond. Hoe de neerstrijkende vogel niet een keertje pikt, maar twee keer. Sebastiaan Van Doninck vult je verwondering aan met steeds toenemende kleurenpracht en een boel persoonlijkheid voor kikker en pad.

De slak nodigt de pad uit, het boek de lezer, en ik u. Laten we ons samen verwonderen, er is nog zo veel om te zien.

 

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur