Jongen zonder naam

Jongen zonder naam

Onze recensie

Midden in de nacht worden Samuel en zijn joodse familie – ouders, zus en opa – brutaal opgepakt. Vader had in het geheim alles klaargemaakt om onder te duiken, maar de Duitse SS is hem voor. Simon kan zelfs geen afscheid nemen van zijn buurjongen Pieter.

In volgeladen vrachtwagens worden ze naar de Dossinkazerne in Mechelen gebracht. Alle waardevolle dingen die ze bij hebben zoals geld en juwelen moeten ze bij aankomst afgeven. Samuel redt mama’s ring, maar ontdekt snel dat dit geen goed idee was. Gelukkig kunnen ze samenblijven. De ouders van Samuel maken zich vooral zorgen om opa, die een zwakke gezondheid heeft. Samuel zelf dwaalt rond, zijn zus blijft liever binnen.

Tussen de vele mensen herkent hij Elisabeth een verlegen meisje dat hij altijd leuk vond op school en ook Jacob, een pestkop uit zijn klas. Maar nu ze samen in hetzelfde schuitje zitten wil Jacob wel optrekken met Samuel die hem schoorvoetend volgt op zoek naar extra voedsel. Samuel leert om zich zelf onzichtbaar te maken, zo kan hij stiekem luisteren naar wat de volwassenen elkaar toefluisteren.

Herta, een jonge vrouw verwent hem af en toe met een extra hapje en ze neemt hem ook in vertrouwen. Zo leert Samuel dat je soms kan ontsnappen uit de treinen die de joden wegbrengen. Maar je moet wel het juiste moment kiezen… Op een dag worden ze op transport gezet. Zal het Samuel lukken om aan het noodlot te ontsnappen?

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur