Je stilte ademt zo zacht

Je stilte ademt zo zacht

Onze recensie

stap in mijn gedachten en ga naar waar je wil maar pas op! hou het stuur goed vast en doe je gordel om want mijn woorden zijn maar koorden en de stof, die weef je zelf (Ellen Muyshondt, Meise, 12 jaar, in: Je stilte ademt zo zacht – Jeugd en Poëzie)

Je stilte ademt zo zacht is een poëziebundel met gedachten over relaties en hoe kinderen, jongeren en jonge volwassenen die ervaren. Ze willen gezien, gehoord en gevoeld worden. Het thema ‘relatie’ wordt vanuit verschillende invalshoeken bekeken, beschreven en bedicht. Zo komen de vertrouwenskwestie, de spanning tussen aanwezig- en afwezigheid, de scheiding en het tekortschieten aan bod in de beschrijvingen en verzen. Het soms zware onderwerp wordt daarbij regelmatig verlicht met een humoristische toets.

In de dichtbundel zijn dichters van verschillende leeftijden (8 tot 30 jaar) aan het woord. Aan het einde van de bundel vind je een handig overzicht van de subthema’s met bijhorende dichters en paginanummers. De foto’s in collagetechniek creëren een sfeervolle achtergrond voor hun dichtwerk. Het contrast tussen de zachte rode en paarse tinten met het felgekleurde en bijna fluo-oranje weerspiegelen de spanningsvelden en gemengde gevoelens die in de bundel, en ook in relaties ontstaan. “Zoveel gevoelens die jongeren dooraderen, vinden hun uitweg in poëzie. …

In de poëzie van kinderen, tieners, jongeren en jonge volwassenen voel je de authenticiteit, en binnen deze natuurlijkheid komt een heel breed gamma gevoelens naar voren. En is dit nu juist niet een heel wezenlijk aspect van opvoeding tot relatie-v-aardigheid: dat onze jonge mensen leren om allerlei verschillende emoties uit te drukken: van bewondering en vertrouwelijkheid tot ontgoocheling en angst, met allerlei soorten (gemengde) gevoelens ertussenin?” aldus Marie-Jeanne Snoeks en Herman Vander Straeten, samenstellers van de bundel en bezielers van Jeugd en Poëzie.

In deze knappe jonge poëziebundel ontdek je alvast veel van die (gemengde) gevoelens, in stilte en zacht ademend.

– Door Annelies Marin –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur