Je kunt het

Onze recensie

Spoiler 1. Dit verhaal eindigt met een blauwe sterrenhemel en een grote vallende ster. De boodschap: je kunt “jezelf zijn!” Nou, ok dan. Dat klinkt wel wat platgetreden. Het gaat ook zo uit van de veronderstelling dat die zelf al zou weten wie die is.

Spoiler 2. De voorlaatste pagina van het verhaal toont veertien jongvolwassenen die op een heuveltop naar de einder staan te turen. Naar die vallende ster dus. Een diverse groep is het. Je ontwaart al snel cues die wijzen richting fysieke, verstandelijke en functionele beperkingen, en er is duidelijk variatie wat religie, etniciteit, geaardheid en, wel, haarkleur betreft. Ze zien er allemaal best blij uit, en vol bewondering voor de vallende ster. De boodschap: “Je kunt in jezelf geloven, het beste uit jezelf halen, aardig zijn, knap zijn.” Nou, ok dan. Het ligt me wat voor de hand, op deze manier inclusief denken verspreiden. Het is allemaal toch best expliciet.

Spoiler 3. Hoewel ook de rest van de tekst doet denken aan een dure workshop van een motivatiecoach, is dit boek toch absoluut de moeite waard. Ten eerste stralen de illustraties plezier en licht uit. Je voelt de gevoelens van de personages tot in je tenen. Ten tweede krijg je in dit boek van voor naar achter de levensverhalen van de groep van veertien, van baby tot volwassenheid. Elke pagina zie je de baby’s van bij de start weer wat ouder worden. Ten derde, en dat primeert, is dit boek het resultaat van co-creatie. Illustrator Steve Antony kreeg hulp van de jonge inclusie-ambassadeurs van Inclusive Minds om te verzekeren dat iedereen zich in de illustraties zou kunnen herkennen. Auteur Alexandra Strick ging in gesprek met jonge mensen om te vertellen wat ze in moeilijke tijden zelf hadden willen horen om gerustgesteld te worden.

Dit is wat kinderen aan kinderen willen vertellen. Dit is hun boodschap voor elkaar. Wat ik denk, dat doet er dan eigenlijk niet zo toe.

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur