jakob en jakoba

Jakob en Jakoba

Onze recensie

Jakoba is een haantje de voorste. Jakob is een verlegen, wat bangelijk jongetje, althans die indruk krijgt de jonge lezer bij de aanvang van het verhaal via de tekst én de bijhorende prenten van Sarah Verroken. ‘Ze durft alles wat hij niet durft. En ze kan alles wat hij niet kan.’ Tot het verhaal een andere wending krijgt. De kinderen zien hoe een kip een duif dodelijk verwondt. Jakob merkt verbaasd dat Jakoba de duif niet ter hulp snelt. Ze zit te huilen en verstopt zich…

Jakob is ook bang van de woedende kip, maar zijn boosheid ruimt plaats voor angst en kordaat snelt hij de duif ter hulp. Met de hulp van zijn kat slaagt hij erin om de duif te redden. Jakob is trots en blij.

Siska Goeminne schreef dit gevoelige verhaal voor beginnende lezers uit het eerste (einde), en tweede (begin) leerjaar (AVI E3 – AVI 3). Het thema ‘durven optreden in moeilijke situaties’, is voor deze doelgroep heel herkenbaar. De auteur beschrijft de gebeurtenissen en de daarmee gepaarde gevoelens van de twee kinderen in een mooie, poëtische taal.

Sarah Verroken zorgde voor de expressieve illustraties. Het thema van het boek leent zich goed tot een gesprek over ‘durven’ en ‘niet durven’ en hoe je je kunt vergissen in kinderen die vaak een grote mond opzetten, of net heel rustig en verlegen zijn.

– Door Anita Wuestenberg –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur