Ik zie, ik zie: over kijken en zien, brillen, braille en camouflage

Onze recensie

Dit encyclopedische prentenboek van een Oekraïens duo trekt onmiddellijk de aandacht: felle kleuren, ongewone perspectieven, onmiddellijk aansprekende infographics.

Eerst denk je met een nieuwe uitgave van uitgeverij Boycott te maken hebt. (dat is een compliment!). Nee, uitgeverij Lannoo bracht dit prachtboek uit. Vierenzestig pagina’s vol smaakvolle visuele hoogstandjes maken je wegwijs in de wereld van zien en kijken. Hoe werkt ons oog? Wat is een spiegelbeeld? Hoe werkt brailleschrift? Hoe werkt gezichtsherkenning? Wat zijn pictogrammen? Dioptrie, diafragma, gezichtsbedrog, camouflage, de blindengeleidehond, optische illusies, kleuren, alles wat maar met ons gezichtsvermogen te maken heeft, passeert de revue.

Een verbluffend mooi boek dat alle leeftijdscategorieën graag eens zullen inkijken, maar dat vooral bedoeld is voor de jonge lezer vanaf 10 jaar. De vertaling werd verzorgd door Sylvia Vanden Heede. Naast de vele weetje bevat het boek ook wat filosofische uitstapjes die je stil doen staan bij het wonder van het kijken.

Dirk Tavernier

Weetje:
Romana en Andriy zijn partners. Van hen verscheen ook De dag dat de oorlog naar Rondo kwam, eveneens bij Lannoo. Dit boek schreven ze acht jaar geleden toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Tom De Cock interviewde het echtpaar voor het programma Boekathon in Lviv in een aangrijpende getuigenis. Ik zie, ik zie blijkt deel van een tweeluik te zijn. Er is ook een deel over het gehoor verschenen. Het is wachten op de vertaling daarvan.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur