Ik wou dat ik een vogel was

Onze recensie

Ze zijn al jaren populair in Engeland, de bloemlezingen met gedichten voor elke dag van het jaar. Inspiratie voor deze Nederlandse versie vond Marlous van Mourik in I Am The Seed That Grew The Tree: A Nature Poem for Every Day of the Year. Het principe is even eenvoudig als aantrekkelijk: bij elke dag van het jaar komt een gedicht (handig voor verjaardagen, gebruik op school …), in dit geval gedichten over de natuur (een van de populairste onderwerpen in de poëzie voor jong en oud) aansluiten bij sfeervolle illustraties in een luxueuze uitgave (groot formaat, blinkend papier en leeslint).

Samen met Margot Diederix bloemleesde Marlous van Mourik in de Nederlandse poëzie voor kinderen én voor volwassenen. Een eerste verdienste van het boek is dat het onderscheid tussen beide niet of nauwelijks opvalt. Ze kozen voor eenvoudige, heldere en vaak speelse gedichten die bevattelijk en aantrekkelijk zijn voor jonge en oudere lezers. Bovendien moesten ze ‘een bijzondere blik werpen of het alledaagse van de natuur’ en vooral dat maakt de meeste gedichten bijzonder. Hoe aantrekkelijk de keuze ook is, voor de poëziekenner is ze zelden verrassend. Heel veel gedichten vind je ook in andere bloemlezingen en uit de poëzie voor volwassenen kozen ze vooral klassiekers als ‘Landschap’ van Hendrik Marsman, ‘Melopee’ van Paul van Ostayen of ‘De waterlelie’ van Frederik van Eeden.

Een tweede sterke punt van deze bloemlezing is dat de gedichten heel mooi aansluiten bij de illustraties, het lijkt vaak alsof ze er speciaal voor gemaakt zijn, waarbij tekst en beeld elkaar versterken. Die combinatie is zonder meer een knap huzarenstukje. Toch heeft dit ook een kost: sommige gedichten sluiten dan wel goed aan bij de illustraties, maar zijn poëtisch zwakker. Het sterkst valt dat op bij een aantal gedichten die speciaal voor deze uitgave werden geschreven. Met zo’n ruime selectie van 366 gedichten blijft er echter meer dan genoeg kwaliteit over om – in combinatie met de oogstrelende prenten –niet alleen elke poëzieliefhebber te bekoren maar ook lezers die zelden naar poëzie grijpen.  Dat bewijst ook de zesde druk in minder dan een jaar tijd. Dit fraai vormgegeven boek wordt afgesloten met registers op auteur, titel én beginregel en twee pagina’s bronvermelding.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur