Ik voel me

Onze recensie

Praten over gevoelens. Het is vaak niet gemakkelijk en al zeker niet voor kleuters. Zij kunnen niet altijd benoemen wat ze voelen. Dit boekje kan hen daarbij helpen.

Zoals alle kinderboeken van Xavier Deneux is ook dit boekje grafisch heel mooi verzorgd. Het formaat (18X18cm) en de uitvoering (dik karton) zijn geschikt voor kinderhandjes. Soms loopt de tekening over twee bladzijden, soms zijn linker en rechter pagina aanvullend. Steeds zie je  links een opgeplakte figuur en is rechts iets uitgespaard, zodat het boek meteen aanzet tot aanraken.

Toch is het een boekje dat wel wat begeleiding vraagt.  Het is een aanzet tot samen praten over gevoelens. Maar ik vond het gevoel dat werd uitgebeeld niet altijd meteen duidelijk. Sommige platen zijn vanzelfsprekend: het kuikentje is blij en vrolijk omdat de zon schijnt, het rode potlood krast de boosheid uit zijn lijf. Andere prenten laten veel ruimte voor interpretatie. Het eekhoorntje dat alleen in de boom zit te huilen omdat hij niet mag meespelen met zijn vriendjes is ‘verveeld’, maar  lijkt me vooral verdrietig.  De olifant die klaar staat op de wipplank boven het zwembad is ‘dapper’, maar hij kan ook gewoon blij zijn omdat hij in het water mag spelen of bang zijn om te springen.
Maar uiteindelijk is het niet zo belangrijk dat de kleuter het juiste woord vindt. Het boekje is vooral bedoeld om samen te praten over de  gevoelens die bij elke prent naar boven komen. Het is voor een kleuter een goede oefening om de eigen gevoelens te verwoorden. Daarvoor is dit grafische kunstwerkje beslist een mooie hulp.

Leuke weetjes

Xavier Deneux is een Franse illustrator, die al vele kinderboeken op zijn actief heeft. Hij studeerde grafiek  in de école des Beaux Arts, werkte dan een tijd als graficus maar vond zijn roeping in het bedenken van kinderboeken. Zelf stelt hij dat hij ‘tekent met zijn cuttermesje’.  Zijn boeken zijn inderdaad altijd heel ingenieus bedacht met opgeplakte figuren op de linker bladzijde die dan mooi passen in een uitsparing op de rechterbladzijde.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur