Ik val op jou!

Ik val op jou!

Onze recensie

Er was eens een jongetje dat dol was op meisjes… en op plagen… Hij heet Ernest. Salomé vertelt mama over zijn rotstreken. Ze vertelt alles: hij trekt aan haar haren, pakt haar muts af en mikt haar bril weg. Mama zegt dat Ernest op Salomé is en het liefst van al met haar zou willen spelen in plaats van haar te plagen. Maar wat is dat precies: op iemand zijn?

Samen met haar vrienden en vriendinnen probeert Salomé erachter te komen. Ze besluiten dat je dan op iemand valt. Maar hoe val je dan? En doet dat pijn, zoals van je fiets vallen? En wat hebben slappe benen, in vuur en vlam staan, een pijl door je hart, vleugels en wolken ermee te maken? De grote en kleine vrienden trekken op onderzoek uit. Benieuwd of ze het geheim ontdekken achter ‘plagen is liefde vragen’! In dit tedere verhaal krijg je een kinderlijke brainstorm over verliefd zijn. Wat is dat eigenlijk? En hoe lang duurt het? Misschien is het wel een ziekte!

Net als veel volwassenen raken de kinderen verward. Want gevoelens zoals liefde en verliefd zijn, kunnen vreemd aandoen en zijn niet altijd in woorden of beelden te vatten. Vaak gebruikt de mens woord- en taalspelletjes om onbevattelijke dingen toch te concretiseren. Voor kinderen kan het goochelen met betekenissen en zegswijzen een stimulans zijn om even stil te staan bij hun gevoelens en gedachten. Maar dit stilstaan leidt niet altijd tot concrete antwoorden. Vaak ontstaan er door het letterlijk interpreteren van woorden en beschrijvingen zelfs grappige situaties. En dat ervaren de kinderen en jonge lezers in Ik val op jou! .

Rébecca Dautremer weet bovenstaand herkenbaar fenomeen alweer knap te vangen in een prentenboek waar jong en oud voor zullen vallen. De kleurrijke illustraties versterken het humoristische karakter van de kinderen hun visie en uitleg. Ze ondersteunen de acties die verliefd zijn kan inhouden en lijken als het ware op en van het blad te bewegen. Niet alleen het verhaal en de tekst, maar vooral de prenten zijn erg poëtisch. De typische sprookjesachtige illustraties van de Franse illustratrice nemen je mee naar een gevoelige wereld vol verwondering over het spannende, enge, kriebelende, zweverige en onbeschrijfelijke ‘op iemand vallen’.

– Door Annelies Marin –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur