Ik heb lekker een hele grote trekker

Onze recensie

“Wat jammer!” , dacht ik toen ik het boek in handen kreeg en de titel las. Vlaamse kinderen associëren een trekker eerder met een poetsattribuut dan met een vervoermiddel.
Maar de vrolijke tekeningen en de grappige rijmpjes in het boek deden me dit vooroordeel al snel vergeten.

Rijk, een jongetje met een vuurrode trekker (tractor), wil meedoen aan de autorace die enkele dieren organiseren. Rijk is ervan overtuigd dat hij zal winnen, maar ook alle andere deelnemers rekenen op winst. Die deelnemers zijn een allegaartje van olijke dieren met eigenaardige vervoermiddelen: nijlpaard is trots op zijn rode brandweerauto, Knor en Knor hebben een gele truck, olifant rijdt met een blauwe bulldozer, neushoorn komt eraan in een witte politieauto en muis waagt zijn kans in een opwindauto. Alle dieren lachen Rijk uit. Met zijn trage trekker zal hij nooit kunnen winnen.
Maar … wanneer de race verandert  in een autokerkhof, snelt Rijk zijn vrienden te hulp.

In zijn bekende grappige stijl tekent Harmen van Straaten elk dier op een eigen, bijpassend vervoermiddel. Passend is hier misschien niet het juiste woord, want sommige dieren hangen langs alle kanten over hun karretje. Maar net dat maakt de tekeningen zo boeiend en leuk. De tekst op rijm houdt de vaart in de race en het verhaal. Kleuters zullen vast geboeid luisteren en kijken. De grote tekeningen maken het tot een ideaal voorleesboek, ook voor een groep kinderen.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur