Ik heb een vraag

Onze recensie

Ben jij iemand die leergierig is en voortdurend vragen heeft over de meest uiteenlopende zaken? Over het menselijk lichaam, over taal en kunst, over politiek, geschiedenis, psychologie en maatschappij, over biologie, wiskunde, fysica en chemie, over recht, economie, filosofie en religie, ….?  Wil je graag lezen welke vragen jouw leeftijdsgenoten bezig houden? Dan is dit boek iets voor jou!

In dit boek wordt door wetenschappers en deskundigen uit  allerlei vakgebieden en disciplines een antwoord gegeven op 265 originele, verrassende, intrigerende, soms grappige en vaak onverwachte vragen van jongeren, en soms ook iets ouderen. Het is een fijn, boeiend boek voor nieuwsgierige vragenstellertjes, voor jonge wetenschappers in spe, voor kleine nerds die hun omgeving bestoken met de meest onwaarschijnlijke vragen,… en eigenlijk voor iedereen die verwonderd  in het leven staat.

Toch twee bedenkingen.

Vooreerst vereisen de meeste antwoorden van de lezer zeker wel een basiskennis van wetenschappelijke terminologie en fenomenen. Het niveau van de antwoorden ligt namelijk vaak hoog, zodat dit boek geschikt is voor jongeren vanaf minstens 11 jaar (zesde leerjaar).

Anderzijds dekt de ondertitel van het boek “Wetenschappers over de toekomst” niet volledig  de lading. Bij het begin van elk hoofdstuk komt een wetenschapper aan het woord die  vertelt wat volgens hem de toekomst voor zijn vakgebied in petto heeft. Maar het grootste deel van de 265 vragen in dit boek gaan niet specifiek over de toekomst.

Myriam Vanderzeypen

 

Weetje.

Op de site www.ikhebeenvraag.be gaven wetenschappers uit de meest uiteenlopende disciplines al meer dan 18.000 antwoorden op vragen die jong en oud er kunnen stellen over allerlei onderwerpen. Dit boek bundelt de beste, de meest tot de verbeelding sprekende en de meest curieuze vragen en antwoorden die op www.ikhebeenvraag.be verschenen.

Meer dan 30 Vlaamse kennisinstellingen vormen samen het ikhebeenvraag-consortium.  De website en het boek worden gesteund door de Vlaamse Overheid.

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur