Ik heb een vraag. Wetenschappers geven antwoord.

Ik heb een vraag. Wetenschappers geven antwoord.

Onze recensie

Ik heb een vraag vertrekt vanuit vragen van kinderen, de ene al gekker dan de andere: Waar begint een regenboog? Hoe komt muziek op een cd? Heeft een vliegtuig een toeter? Waarom blijft een spin niet in haar eigen web kleven? … Het leuke is dat de kinderen niet anoniem blijven, hun naam en leeftijd staat er telkens bij. De vragen zijn geordend per thema.

Komen aan bod: aarde, oceanen en ruimte; leven, biologie en evolutie; geschiedenis en politiek; technologie en techniek; kunst en taal; economie en recht; fysica en chemie; filosofie en moraal; lichaam, voeding en gezondheid; wiskunde en logica; psychologie, mens en maatschappij. De antwoorden die de wetenschappers geven, zijn degelijk onderbouwd en toch toegankelijk verwoord. Sommige wetenschappers doen uit de doeken waarom ze hun wetenschap zo boeiend vinden en wat voor hun specialisatie belangrijk is. Dat is soms tof, zoals de archeobotaniste die zegt dat de vondst van een beerput zo interessant was. Het boek is actueel, het opent met een voorwoord van Lieven Scheire, dat de lezer meteen warm moet maken voor wetenschap.

Bij het begin van elk thema staan telkens enkele mooie illustraties. In verhouding tot de uitvoerige tekst zijn er dat wel weinig en dat terwijl bijna elke vraag concreet over iets gaat waar een illustratie bij zou kunnen. Het boek zou zonder twijfel aantrekkelijker zijn voor jongere kinderen (die vaak vragen stellen zoals 8-12 jarigen) als er gekozen was voor een lay-out waarbij bij elke vraag een verhelderende illustratie stond.

Sarah Auwerx

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur