Ik blijf ook altijd bij jou

Onze recensie

Beer en Eekhoorn zijn twee dikke vrienden. Ze zijn altijd samen en spelen gezellig met z’n tweetjes muziek. Ze hebben niemand anders nodig. Maar Kip wil graag met die twee meedoen. Maken Beer en Eekhoorn een plaatsje voor een extra vriend? Slaagt Kip erin om van een duo een trio te maken?

Dit prentenboek werd oorspronkelijk in het Engels uitgebracht, maar de vertaalster deed een goede job. Het verhaal heeft vaart en dat heeft uiteraard veel met de tekst te maken. Je valt het boek binnen in een dialoog op rijm. Beer en Eekhoorn lopen precies in dezelfde maat, ze zingen een lied van dezelfde plaat. Het boek gaat gezwind verder. De twee vrienden maken muziek en de rijmverzen bepalen het tempo. De dialoog wordt aangehouden tot de laatste bladzijde.
De illustraties sluiten daar naadloos bij aan. De dieren worden eenvoudig voorgesteld, zonder veel details. Ze bewegen in een heel sober decor. De natuur wordt weergegeven door amper enkele blaadjes. Toch merk je meteen dat het verhaal zich in de herfst afspeelt: verspreid staan enkele paddenstoelen en een verdwaalde eikel of kastanje. De achtergrond is maagdelijk wit. Wanneer kip in gevaar is, verandert die plots naar zwart en is alles donker.

De muziekinstrumenten bepalen mee de bladspiegel. Beer speelt uiteraard op een enorme contrabas en eekhoorn heeft een bescheiden gitaar. Beer vult de eerste pagina’s met zijn grote instrument. Kip tracht via verschillende instrumenten in het duo binnen te breken en dat levert twee leuke pagina’s met verschillende kleine scènes op.

De tekeningen bevatten vaak grappige details. Als Beer en Eekhoorn van kip wegvluchten op een scooter met sidecar, neemt Kip dan maar een taxi. Als uiteindelijk het duo een trio wordt, gaan ze op pad met dezelfde scooter, maar met twee sidecars.

Het thema van het boek is vriendschap en uitsluiting. Kip vindt eerst geen aansluiting bij de twee vrij exclusieve vrienden. Als Kip uiteindelijk in gevaar blijkt, komen de twee toch tot inkeer en maken ze van hun duo een trio.
Dit is een leuk prentenboek met een duidelijk thema en mooi op elkaar aansluitende tekst en illustraties.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur