Ik ben autastisch!

Onze recensie

“Hoi, ik ben Bianca en ik ben een alien. Of eh… nou ja, niet echt natuurlijk. Maar ik voel me vaak wel een alien”

Dit zijn de eerste zinnen van een kinderboek rond autisme. De hoofdpersoon is Bianca. Ze beschrijft zichzelf als een persoontje, herkenbaar aan haar petje dat ze altijd op heeft. Door haar autisme kan ze immers niet zo goed tegen licht. Verder draagt ze altijd wijde kleren, is ze dol  op K3, Japan en Disney en houdt ze natuurlijk van haar kleine broertje.
Samen met een vriendin en twee vrienden leidt Bianca ons hun leefwereld in. Wat volgt is een boek vol tips en anekdotes. Wat is autisme en hoe voelt het? Welke invloed heeft dit op je familie, school, sport, vakantie en feestjes. De tips, herkenbaar in een kadertje, zijn bedoeld voor ouders, broers, zussen, oma’s, opa’s, leerkrachten, sporttrainers en al wie met autisme te maken krijgt.

Autisme zie je niet, maar het is vaak lastig in het dagelijkse leven. In dit boek wordt  – op een vaak humoristische manier – uit de doeken gedaan waar iemand met autisme vaak tegen aan loopt. Soms gaat dit over zaken die voor anderen slechts een detail zijn. “Wij hebben thuis allemaal een vaste plek aan tafel. Weet je wat vet irritant is? Als er iemand op bezoek komt die op mijnplaats gaat zitten. Dan vind ik die persoon meteen niet meer leuk…”

Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar. 8-9jarigen zullen wellicht wat hulp nodig hebben om zich door het boek heen te werken. Hoewel het vlot geschreven is, blijft het toch wel vrij uitgebreid. Gelukkig zijn de thema’s duidelijk in hoofdstukken onderverdeeld. De gebruikte taal is eenvoudig en vlot, de anekdotes worden vaak verwoord in spreektaal. Tips en anekdotes zijn duidelijk herkenbaar door de lay-out. De eenvoudige tekeningen in grijstinten en oranje maken het geheel luchtiger. Een leuk extraatje is de boekomslag. Door te werken met een extra flap om de harde kaft, kan je zelf de kleur van je boekomslag bepalen. Er is keuze uit 4 mogelijkheden.

Eén van de auteurs, Bianca Toeps, heeft zelf autisme en schreef ook een boek rond autisme voor volwassenen (Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit). Ik ben autastisch! lijkt me een goed hulpmiddel om iedereen uit de omgeving van een kind met autisme wat meer inzichten en dus begrip bij te brengen. Vaak gaat het om kleine aandachtspuntjes, die toch het leven van een ‘autastisch’ kind veel aangenamer kunnen maken.

 

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur