Iedereen telt

Iedereen telt

Onze recensie

Iedereen telt, een door Sylvia Vanden Heede knap vertaalde titel met twee betekenissen die de kern van het boek vatten: het nodigt uit om te tellen en maakt duidelijk dat iedereen op de wereld meetelt omdat iedereen een eigen, uniek verhaal heeft.

Het boek begint bij 0: je ziet alleen een landschap zonder kleur. Die kleur komt er op de tweede prent in de figuur van een jongetje in bed. Op de volgende pagina krijgt die jongen het gezelschap van een man.

Meteen maak je kennis met de magie van dit boek, die schuilt in de combinatie van de prenten met ogenschijnlijk simpele zinnen, die echter stuk voor stuk vragen oproepen of je aandachtiger doen kijken, op zoek naar antwoorden of emoties. Bij een zin als ‘Een van hen zegt iets wat de ander zijn leven lang zal onthouden’ vraag je je meteen af wat die ander dan wel zou zeggen. Als je bij 6 leest ‘twee van hen voelen zich eenzaam’, ga je meteen gezichten en houdingen interpreteren.

Wat het extra spannend en uitdagend maakt is dat in veel gevallen het antwoord niet voor de hand ligt of er meerdere mogelijkheden zijn die boeiende gesprekken kunnen uitlokken. Wanneer er staat ‘een van hen heeft stiekem een liefje’ en er geen koppeltje te bespeuren valt, moet je wel gaan interpreteren. En wat met ‘een van hen zal binnenkort premier worden’?

Er valt nog veel meer te ontdekken in dit verrassend rijke boek. Als je terugblikt kun je personen herkennen uit vorige illustraties waardoor je kunt merken hoe verschillende verhalen verstrengeld raken. De diverse ruimtes waar alles zich afspeelt bieden de illustratrice vaak de kans om een feest van kleuren neer te zetten, bijvoorbeeld in de bibliotheek, op een rommelmarkt, een carnavalsfeest, een bijeenkomst van tweelingen, een strand of een betoging.

Vooral de laatste prenten met de meeste mensen erop zijn superdivers. Op de betoging dragen ze ook heel verschillende slogans met zich mee, van ‘Vrijheid’ over ‘schenk aandacht’ tot ‘Tegen haat’. De tekst beklemtoont dat ze ondanks die verscheidenheid toch een gemeenschappelijk doel hebben: ‘allemaal willen ze een betere wereld’. De originele manier waarop de positieve boodschap van diversiteit wordt gebracht maakt van dit boek een echte aanrader.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur