Iedereen prinses

Iedereen prinses

Onze recensie

Vandaag is het de verjaardag van Marieke. Van haar papa heeft ze een prachtige prinsessenjurk gekregen. Hij heeft ook sterretjessoep voor haar gemaakt. Maar Marieke lijkt niet gelukkig. Marieke zit voor de spiegel en zucht. Als papa vraagt wat er scheelt, zegt ze dat zij geen echte prinses kan zijn omdat ze er niet uitziet als de prinsessen in haar sprookjesboeken. Prinsessen dragen geen bril, en ze missen ook geen tanden, papa. Papa vindt het heel erg dat Marieke verdrietig is.

Maar na lang nadenken denkt hij een oplossing gevonden te hebben! Hij neemt Marieke een dagje mee op stap. Eerst gaan ze naar het kapsalon van Jet. Jet heeft een litteken op haar lip. Toch is Jet een prinses, zegt papa. Een prinses met gouden handen. De tocht gaat verder via de bakkerij. Daar werkt Ciska, een enorme dame die de lekkerste chocoladebollen van de wereld maakt. Papa noemt haar de chocoladebollenprinses. En zo gaat de tocht verder. Papa neemt Marieke mee naar verschillende plaatsen en toont dat er overal prinsessen zijn. Ook al zien ze er niet uit zoals de prinsessen in de sprookjesboeken. Het wordt een onvergetelijke dag. Een echte prinsessendag. Iedereen prinses is een eenvoudig, ietwat voorspelbaar verhaal dat aan de kinderen duidelijk maakt dat prinsessen in alle maten en gewichten komen. Het is niet het uiterlijk dat telt, maar wel de kwaliteiten die je hebt en wat je ermee doet.

Opvallend in dit verhaal is ook dat er geen sprake is van Mariekes mama. Het klassieke rollenpatroon wordt doorbroken maar dat doet niks af aan het verhaal, een vader-dochterdagje is ten slotte de normaalste zaak van de wereld! De illustraties van Merel Eyckerman doen zoals steeds het verhaal alle eer aan. Marieke ziet er uit als een alledaags meisje, zoals perfect bij het verhaal past, maar de details in de tekeningen zijn dan weer heel vorstelijk. De patronen op de kledij, de afwerking van de taarten in de bakkerij, noem maar op. Fijn én origineel is ook dat bij het boekje twee prinsessenkronen zitten die je zelf nog moet inkleuren en uitknippen, zodat je je helemaal kan inleven in het verhaal. Een superleuk boekje dat papa kan voorlezen en waar alle prinsesjes van zullen genieten!

– Door Ilse Janssen –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur