hoera-fijne-dag

Hoera, fijne dag!

Onze recensie

Het enthousiasme uit de titel typeert de hoofdfiguur helemaal: zodra kleine Uil wakker wordt, wil hij spelen met zijn vriendjes. Hij laadt zijn karretje alvast vol met speelgoed en boeken. Op de prenten kun je zien dat het nacht is. De ene vriend na de ander scheept hem dan ook af, ze willen immers slapen. Als de leeuw wel erg boos reageert, bekoelt het enthousiasme bij kleine Uil. Dan volgt een illustratie zonder tekst, waarbij je de zon ziet opkomen. Uil ‘sjokt’ terug naar huis. In dat ene woordje schuilt al zijn ontgoocheling, die je ook goed kunt zien in zijn lichaamshouding. Achter zijn boom wacht een verrassing … al moet die nog even geduld oefenen. Het verhaal in dit prentenboek is even eenvoudig als doeltreffend weergegeven.

Tjibbe Veldkamp zorgde voor een vertaling die zich prima laat voorlezen, waarbij beschrijvende, uitroepende en vragende zinnen elkaar afwisselen. De uil, olifant, zebra en andere dieren zijn herkenbaar getekend, maar niet stereotiep. Op hun expressieve gezichten kun je hun gevoelens goed aflezen, bijvoorbeeld de wanhoop bij de zebra. Op de prenten kun je ook leuke extraatjes ontdekken die door het boek heen terugkomen, zoals de ballonnen en het vuurvliegje. Een grappig en gezellig boek voor het slapengaan, voor alle onvermoeibare kinderen en hun afgepeigerde ouders.

Jan Van Coillie

 

Meer weetjes

De opdracht in het boek luidt: ‘Voor alle ouders die wel eens wensen dat hun klaarwakkere kind eindelijk gaat slapen.’ Boeken over kinderen die niet willen slapen (en hun wanhopige ouders) zijn populair in kinderboekenland. Dit jaar alleen al verschenen er nog twee: Harmen van Straaten, Retteketet! We gaan nog niet naar bed! Leopold. Susanne Strasser, Zo moe en toch klaarwakker. Hoogland & Van Klaveren Voor veel opschudding zorgde Go the FOK to sleep van Adam Mansback, vertaald door Brandt Cortius als Ga nu *** slapen. Troostboek voor wanhopige ouders (Leopold, 2012), dat op de eerste plaats voor die ouders bedoeld is.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur