Hoe vang je een grote vis?

Onze recensie

Hoe vang je een grote vis? is geschreven door Nederlands cabaretier Hans Sibbel. Bekentenis 1: voor ik aan dit boek begon, kende ik Hans Sibbel niet, hoewel hij blijkbaar toch een boel theatershows op z’n naam heeft. In dit boek met biografische inslag kan hij er niet omheen zijn status als Bekende Nederlander ook even te benoemen, maar dat doet Sibbel integer en nuchter.

Dit boek geeft je wat je op basis van de titel zou verwachten: een verhaal over vissen. Bekentenis 2: ik heb nog nooit in mijn leven gevist, ben nog nooit willen gaan vissen en heb ook geen enkele intentie om dat te doen. Dat neemt niet weg dat de passie van Sibbel aanstekelijk werkt en dat hij ook niet-vissers als mezelf benieuwd maakt naar zijn visavonturen.

Dit boek geeft je verder ook negen concrete lessen over vissen en, wel, over het leven. Die levenslessen worden ook netjes als “LES” aangekondigd, met gekleurde en vetgedrukte tekst. Bekentenis 3: boeken die Grote Lessen al te expliciet gaan onderstrepen, zie ik doorgaans eerder als uitnodiging om vooral niet te volgen wat me wordt voorgeschreven. Toch nestelen de lessen van Sibbel zich in mijn denken en borrelen ze weer boven, nog lang nadat ik het boek aan de kant legde. Dat komt vast door de balans tussen verwondering en eenvoud, die zowel de stijl van Hans Sibbels schrijfwerk als van de illustraties van Marianne Sibbel typeren.

Met 91 pagina’s is dit een dun boekje, maar vast en zeker wel een vette vis.

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur