Hoe overleef ik (zonder) dromen?

Hoe overleef ik (zonder) dromen?

Onze recensie

De hele Hoe Overleef Ik -reeks is enorm geliefd bij tieners, hiervan getuigt het feit dat al acht jaar op rij een boek uit de reeks bekroond werd door de Kinderjury.

In dit twaalfde deel hebben hoofdpersonage Roza en haar vriendje een tijdelijke relatiestop ingelast. Roza gaat hierdoor gebukt onder twijfels, verdriet en onzekerheid. Om het in haar eigen woorden te zeggen: ‘mijn hart ligt in de kreukels, maar ik probeer het met touwtjes en plakband bij elkaar te houden’ en ‘Ik lijkt wel een junk. Een junk die een shot Neuz nodig heeft.’

Daardoor heeft ze de hulp van haar vrienden hard nodig. Maar die hebben allemaal zo hun eigen problemen: Joya loopt weg van huis, Jonas worstelt met een onbeantwoorde liefde, Carmen met haar homoseksuele geaardheid, Sasha heeft psychologische problemen… In een poging om de hele groep wat op te monteren, organiseert Roza een avondje uit. Daar duiken echter een paar kennissen uit Sasha’s drugsverleden op, en dan loopt het pas echt grondig fout.

Roza krijgt in de discotheek per ongeluk een overdosis ghb (= een partydrug die ook wel bekend staat als vloeibare xtc) en de gevolgen daarvan zijn zeer ernstig: Roza belandt in coma in het ziekenhuis. ‘Hoe overleef ik zonder dromen’ kun je, net als ik deed, vrijwel probleemloos los van de andere delen lezen, op een aantal losse puntjes na. Zo was het wel even puzzelen wie al de personages juist zijn en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Roza’s familie is een nieuw samengesteld gezin (haar moeder heeft een nieuwe vriend en nog een zoontje uit een vorige relatie). Ze vangen ook nog een aantal anderen in huis op (zoals Noa en Sasha). Het is een typisch tienerboek, dat ook in zijn geschreven vorm de leefwereld van de tieners zo dicht mogelijk wil benaderen. Vandaar dat het boek vol staat met mails, sms’jes, en MSN-gesprekken.

De digitale evolutie gaat echter zo snel, dat het boek het risico loopt (ooit) gedateerd over te komen. Ook het taalgebruik is soms opgesmukt om jong over te komen, maar zinnen als ‘Ik word er zenuwwappig van’ kunnen sommige lezers (en hun volwassen begeleiders) misschien meer storen dan dat ze de juiste sfeer oproepen. Wat wel altijd ongedateerd zal blijven, zijn de problemen waarmee tieners geconfronteerd worden. Daar zit het boek dan ook vol mee, zoals hierboven al werd aangehaald: weglopen, psychische problemen, homoseksualiteit, onzekerheid, identiteit en liefdesperikelen. Het lijkt daarom soms ook wel alsof het boek meer problemen dan bladzijden telt. Positief is wel de manier waarop met deze problemen wordt omgegaan: ze worden allemaal heel normaal aangekaart en in hun context geplaatst.

Omwille van het feit dat Roza ook altijd beroep doet op haar vrienden bij een probleem, krijg je ook verschillende standpunten, mogelijke reacties en oplossingen. Het groepsgevoel in de hele vriendengroep is heel erg hecht: nadat Joya bestolen wordt, stort Roza bijna 500 euro van haar spaarrekening zodat ze daarvan kan overleven. De hele dynamiek van de vriendengroep is ook heel erg mooi weergegeven, waarbij iemand de ene keer soms een probleem heeft, en de andere keer weer de helper is. De survivaltips die heen en weer gestuurd worden, zijn overigens voor iedereen nuttig.

Dit twaalfde deel is dus zeker een aanrader voor de fans van de serie, maar ook losstaand nog goed te lezen, mits je er een beetje puzzelwerk voor over hebt. Het kan ook leuke lectuur zijn voor volwassen begeleiders om in contact te komen met wat er leeft onder jongeren, of om nog eens teruggekatapulteerd te worden naar je eigen tienerjaren.

– Door Barbara Artoos –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur