Hoe komt de Kerstman door de schoorsteen?

Onze recensie

De titel kan elk kind én elke nieuwsgierige volwassene boeien. Pieker niet te lang over het antwoord, maar laat je fantasie de vrije loop samen met Klassen en Barnett.

Je verbeelding krijgt al een duwtje voor het boek begint. Op het schutblad zie je een wit vlak tegen een zwarte achtergrond met twee ijsblauwe strepen. Wat stelt dit voor? Het verrassende antwoord zie je op de achterkant, die je samen met het titelblad meteen in de kerstsfeer dompelt. Dat titelblad geeft meteen ook een grappige voorzet voor een eerste antwoord op de vraag uit de titel. De Kerstman in zijn onderhemd geeft zijn warme jas aan een rendier. Daar staan ze dan, naast een kleine schoorsteen met op het tegenoverliggende blad drie vragen: ‘Hoe doet hij het?/ Hoe werkt dat?// Trekt hij zijn broeksriem heel erg strak?’ Vanaf dan rollen de fantasierijke mogelijkheden als een sneeuwbal door het boek, waarbij tekst en beeld telkens weer een unieke combinatie van humor en verbeeldingskracht vormen. Bij de vraag ‘Of verkleint hij zichzelf tot hij niet veel groter is dan een muis?’ zie je een mini-kerstmannetje bezorgd turen in het gapende zwart van een schoorsteen. De zwarte achtergrond versterkt nog het effect. Na verschillende mogelijke oplossingen voor het probleem van de schoorsteen te hebben afgewogen, blijven de vragen komen: ‘En als je thuis geen schoorsteen hebt, wat gebeurt er dan?’ De prenten van de platte Kerstman die zichzelf onder de deur door schuift of uit de kraan komt, zijn hilarisch.

Jon Klassen zorgt voor extra dynamiek door te spelen met de pagina-indeling. Prenten die een volledige pagina beslaan wisselen af met illustraties in de lengte met de tekst ernaast of met drie kleinere prenten met telkens een vraag. Voortdurend ontdek je extra grapjes als je goed kijkt: ‘Gaat hij moet zijn hoofd eerst?/ Of met zijn voeten?/ Of geen van twee?’ Naast de laatste vraag zie je de Kerstman dubbel geplooid uit de schoorsteen hangen, met zijn broek een stukje omlaag geschoven. Ook de kleurbeheersing is indrukwekkend. ‘Kan de Kerstman in het donker zien?’ Hier is de dubbele pagina in twee stroken verdeeld, met op de onderste strook wat de kerstman ziet door een nacht- en een warmtezichtbril in groen en rood.

‘Hoe doet hij het?’ Deze vraag kun je niet alleen aan de Kerstman stellen, maar ook aan Jon Klassen of Mac Barnett. Elk prentenboek van hun hand is een voltreffer. Leg dit boek niet alleen onder de kerstboom, maar in elk boekenrek en op elke leestafel. Jong en oud kan er eindeloos plezier aan beleven.

Jan Van Coillie

Mac Barnett en Jon Klassen, De drie broertjes Bos

Mac Barnett en Jon Klassen, Driehoek/ Vierkant/ Cirkel

Jon Klassen, Ik wil mijn hoed terug/ Deze hoed is niet van mij/ We hebben een hoed

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur