Hoe dik is een dinodrol?

Onze recensie

Hoe dik is een dinodrol? De titel zal jonge dinofans wel aanspreken. Dino’s en drollen vormen een gedroomde combinatie voor weetjes en humor. Die combinatie brengt dit vijfde deel uit de reeks ‘Wijze Weetjes’ in elk geval.

Twaalf vragen van kinderen over de tot de verbeelding sprekende reuzen uit de prehistorie worden beantwoord, van  ‘Kan een langnek koprollen?’ over ‘Zijn alle planteneters groen?’ tot ‘Kan je dino’s temmen?’ Zoals in de andere delen krijg je eerst een fantastisch, verzonnen antwoord en vervolgens  een antwoord, gebaseerd op wetenschappelijke feiten.

Dit deeltje vind ik minder sterk dan de vorige. De gefantaseerde antwoorden komen soms te gezocht over en wellicht daardoor voor veel dinofanaten te onwaarschijnlijk. Enkele zesjarigen aan wie ik het boek voorlas, vonden ook sommige vragen ‘raar’, zoals ‘Waar zitten alle dino’s verstopt?’, ‘Kunnen dino’s kwispelen’ of ‘Kan een T-rex zijn tenen tikken?’ En de vraag ‘Gaan dino’s naar de tandarts?’ riep meteen de reactie op: natuurlijk niet, die bestonden nog niet! Ten slotte zijn sommige antwoorden onduidelijk, zoals in het slot van het realistische antwoord over het uitsterven van de dinosauriërs: ‘Het goede nieuws is dat vogels wel nog sterk verwant zijn met dino’s. Bestudeer ze maar eens goed met je verrekijker.’ Hoezo, waarom?

Anderzijds bevat ook dit boek weer verrassende combinaties of confrontaties van echt grappige stukken en interessante weetjes, bijvoorbeeld bij de vraag ‘Kan een langnek koprollen?’ of bij de vraag uit de titel ‘Hoe dik is een dinodrol?’ Het fantasierijke antwoord over de wedstrijd ‘Drol-Draaierij’ spreekt tot de verbeelding en het echte antwoord over fossielen van versteende drollen is leuk om weten. Zo komen de jonge lezers of luisteraars nog heel wat te weten over het uitsterven van de dinosauriërs, hun voedsel, staart, gewicht, tanden, kleuren en gewoontes.

Wijze weetjes brengt Hoe dik is een dinodrol? in elk geval, leuk om te lezen én door de stijlvolle illustraties en vormgeving ook fraai om te zien.

Jan Van Coillie

 

Andere delen in de reeks Wijze Weetjes:

Mag je haaien aaien?

Kunnen bergen krimpen?

Komt kaas van oude koeien?

Kunnen vogels niezen?

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur