Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins

Onze recensie

De kleine prins uit de titel doet bij de meeste volwassenen wel een belletje rinkelen. Tiny Fisscher neemt hier het bekende verhaal van Antoine de Saint-Exupéry onder handen. Al klinkt ‘onder handen’ hier wat fout, ze maakt de tekst gewoon toegankelijker voor jongere lezers. Het verhaal kent iedereen wel: een piloot komt na een vliegtuigongeluk in de woestijn terecht, waar hij kennis maakt met de kleine prins, die daar na een reis van op zijn eigen planeet is beland. Acht dagen zijn ze samen en vertellen ze elkaar verhalen.

Het moet van de middelbare school geleden zijn dat ik me nog in de kleine prins heb verdiept. Eerst was ik wat bang om het boek te beoordelen, want het is toch een echte literaire klassieker. Maar de prachtige omslag deed al gauw mijn vingers jeuken om op onderzoek uit te gaan in het boek zelf. Het is een prachtige versie van het verhaal. De toon is prettig en het verhaal leest aangenaam en vlot. De illustraties zijn ronduit prachtig en creëren zo’n sfeervolle setting. Hier zijn de illustraties echt een geweldige bijdrage aan het verhaal. Ideaal om samen te lezen en te bewonderen en mede dankzij de korte hoofdstukken ook heel geschikt om voor te lezen. Al mag je er dan op rekenen dat de kleine luisteraars je onderwerpen aan een spervuur aan vragen in navolging van het kleine prinsje zelf, die kwistig met ‘waarom’-vragen strooit.

Voor mij als volwassene was dit ook een aangename ‘herkansing’ om mooie lessen te herontdekken, zoals deze: ‘Mensen die veel reizen, zullen in sterren een gids zien. Voor anderen zijn het alleen maar lichtjes. Weer anderen, bijvoorbeeld wetenschappers, zien ze als vraagstukken En ik ken een zakenman voor wie ze puur goud betekenen. Maar jij zult sterren hebben die niemand anders heeft.’ (p.69) of ‘Dat kan ik niet.’ ‘Dan probeer je het maar. Als je nooit iets probeert, weet je ook niet of het lukt’. (p. 16)

Een absolute tip voor alle literatuurliefhebbers met kinderen om samen van te genieten!

Barbara Artoos

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur