Het vreemde ei

Het vreemde ei

Onze recensie

Het is lente, en alle vogels zitten op een ei te broeden. Allemaal, behalve Eend. Maar dan víndt Eend een ei: een vreemd groen gespikkeld geval. Uil, Flamingo, Papegaai, Roodborst en Kip laten hun mening duidelijk horen: ‘Wat een vreemd ei!’ en ‘Daar komt nooit wat uit!’.

Aanvankelijk lijken deze gevederde criticasters nog gelijk te krijgen ook: hun eieren komen één na één uit, terwijl er in dat van Eend geen beweging komt. Gelukkig is Eend geduldig, en wanneer zijn ei uiteindelijk toch uitkomt, krijgen de andere vogels hun – welverdiende – bekomst …

Qua plot is Het vreemde ei een schattig verhaaltje, dat thema’s als adoptie en anders zijn op een voor kleuters aantrekkelijke manier aanpakt. Die aantrekkingskracht zit niet alleen in het verhaal zelf, maar ook in de illustraties, waarin sommige vogels echt een eigen persoonlijkheid krijgen. De uil, bijvoorbeeld, is een echt leesbeest en zit continu met zijn neus in boeken. En de papegaai is een rasechte ijdeltuit. Eend is dan weer een echte zorgzame vader, die lak heeft aan het rollenpatroon en openlijk sokjes zit te breien voor zijn spruit.

De illustraties zijn bovendien grotendeels biologisch correct. Alle eieren, en alle jonge vogels die eruit komen, zien eruit zoals ze er in het echt uit zouden zien. Alleen het door Eend geadopteerde ei klopt niet helemaal: het is veel groter dan normaal. Gezien de ronduit hilarische ontknoping van Het vreemde ei – een einde dat met een ei op ware grote toch maar flauwtjes zou zijn – kan dat echter wel door de vingers gezien worden.

Ten slotte is het design van het boekje bijzonder clever. Net als in de klassieker Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle zijn sommige pagina’s minder groot dan andere, waardoor ze al een deel van de volgende bladzijden laten zien. Door illustraties op die pagina’s slim met elkaar te laten overlappen, creëert Gravett een boek dat erom vraagt om aangeraakt te worden. Gelukkig zijn de bladzijden gemaakt van dik karton, dat grijpgrage kinderhanden kan overleven. Wie Het vreemde ei in huis haalt, zal er dus gegarandeerd lang plezier aan beleven.

– Door Line Leys –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur