Het verhaal van Noach

Het verhaal van Noach

Onze recensie

Van de Bijbelse geschiedenissen is het verhaal van Noach en de ark wereldwijd in de kinderliteratuur het meest populaire. Dat komt omdat het in drie grote wereldgodsdiensten: het jodendom, de islam en het christendom een eigen plaats heeft. Bovendien bevat het wondere verhaal van de ark vele elementen die jonge kinderen aanspreken. De redding van de dieren spreekt tot de verbeelding, de storm zorgt voor spanning en het gelukkige einde schept dan weer vertrouwen.

Kathleen Amant hertekende het verhaal nu voor de allerjongsten. In haar sprookjesachtige versie krijgen de dieren bijzonder veel aandacht. Noach en de andere menselijke personages lijken eerder grote kinderen. God krijgen we niet te zien, maar wel te horen. ‘Ik zal de aarde schoonmaken met veel water. En daarna laat ik een nieuwe mooie wereld groeien. Een wereld zonder ruzie’ , zo luidt zijn bemoedigende boodschap. De regenboog wordt in het verhaal niet door God geplaatst, maar de mensen duiden ze wel als een ‘afspraak met God’.

Wat de kinderlijke toon en stijl betreft, gaat Kathleen Amant een stap verder dan Dick Bruna in Ruben en de ark van Noach of Stephanie Rosenheim en Elena Odriozola in hun prentenboek Het verhaal van Noach . De jongensachtige Noach van Amant is ook een solospeler. ‘Noach moest alles alleen doen.’ De drie zonen en hun families zijn weggefilterd, en de vrouw is niet meer dan een stukje van het decor.

Positief is wel dat de boodschap ontdaan is van alles wat te bedreigend klinkt. Peuters en kleuters zullen zeker plezier beleven aan de vrolijke prenten en aan het verhaal van de ark en de dieren. Maar het is te hopen dat hun kennis van Noach kan meegroeien en dat ze later kennismaken met verhalen en prenten die meer recht doen aan het Bijbelse verhaal.

– Door Rita Ghesquiere –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur